Med fokus på klimatet

Våren kom tidigt i år. Beror det på ett varmare klimat? Troligen. I vilket fall som helst har klimatfrågan fått ökad uppmärksamhet och betydelse i våra liv. 

Enligt Naturvårdsverket bidrar genomsnittsvensken idag med ca 10 ton koldioxidekvivalenter per år.  Om koncentrationen av växthusgaser inte ska öka till en farlig nivå kommer jordens befolkning år 2050 bara kunna släppa ut motsvarande runt två ton per person och år. För mig låter det som en rejäl utmaning. Men hade Teslas elbil överhuvudtaget funnits utan hotet om växthuseffekten? Utmaningar föder nytänk och lösningar, nu ska vi bara börja använda det. 

Vi som gillar mat och vin, vad kan vi göra? En bra början är att ibland byta ut biffen mot fågel, fisk eller grönt och att välja viner från producenter som arbetar för att minska sin påverkan. Här kan så kallade klimatneutrala viner vara ett sätt. Smarta förpackningar är ett annat, eftersom förpackningen bär en stor del av den totala påverkan.

För oss som importör är transporten av vin från producent till konsument vår absolut största klimatpåverkan. Merparten av våra viner kommer från Europa där de fraktas hit per tåg så långt det är möjligt. En del viner från exempelvis Kalifornien skeppas per bulk på båt och tappas i Europa innan de skickas hit. På så vis minimerar vi onödig transport av förpackningar. 

Som ett komplement till vårt eget förbättringsarbete har vi valt att klimatkompensera för alla våra utsläpp inklusive frakten för vårt sortiment från producent till Systembolagets butik. Via ett externt klimatföretag går vårt bidrag till ett vattenreningsprojekt i Malawi som syftar till att minska koldioxiden med ett värde motsvarande våra utsläpp. Genom restaurering av befintliga vattenborrhål får befolkningen tillgång till rent grundvatten direkt från källan istället för att koka vatten med kol eller ved för att rena det. På så sätt sparas både fossila bränslen och relaterade utsläpp. 

Genom att ha koll på våra utsläpp och arbeta med våra leverantörer för lättare frakter har vi tagit ett steg på vägen mot mindre utsläpp. Vi har mycket kvar att göra, men det känns skönt att ha börjat!

Välkommen att höra av dig med frågor till mig på;  jessica@hermanssonco.se

Jessica Boklund, Hållbarhetschef

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Kokbokstips: "Mat för barn över 18 år"

Ludvig Brydolf, känd från Mästerkocken 2015 släpper nu sin fina och inspirerande bok, där han plockar in baren i köket. Läs mer om Ludvig och hans bok här.

Tommasi Valpolicella

Ett fruktigt vin med smak av körsbär och aningen fat

Crabcakes med tartarsås

Frasiga och himmelskt goda små krabbkakor.