Med hjärtat i Champagne

I Mardeuil, nära Épernay i hjärtat av Champagne, har en grupp vinodlare gått samman för att skapa ett gemensamt champagnehus. Beaumont des Crayères står för elegans och kvalitet, men också för gott samarbete.
leendet beror inte bara på att han får dricka champagne varje dag, det har också varit en extra bra skörd i år. Olivier Piazza, passionerad vd på champagnehuset Beaumont des Crayères, är nöjd. 
– Skörden är kanske ännu bättre än förra året – och då hade vi också en otroligt bra skörd, säger han. Olivier Piazza kan tacka vädergudarna som har varit exceptionellt snälla i år. Efter en kall och blöt vår såg det inte lovande ut. Varmare och torrare väder under juni och juli gjorde dock att druvorna kunde mogna på bästa möjliga sätt. 
– Det såg tufft ut i början av våren, men sedan blev det varmare och soligare. I juli slog vi rekord med mer än 40 grader. Nu har vi haft en augustimånad med torrt och ganska varmt väder som är perfekt för vindruvorna. Skörden slutar på lördag och på söndag ska regnet komma – otroligt.

Vinkollektivet beaumont des crayères startade 1955, när en grupp vinodlare från Mardeuil bestämde sig för att gå ihop och skapa ett nytt champagnehus. Den första skörden gav utdelning tre år senare. Sedan andra världskriget är det vanligt att verka som kooperativ i champagneregionen. Olivier Piazza berättar att det i dag finns 135 kooperativ i området och förklarar att det började som ett bra sätt att dela på kostnaderna för maskiner och anläggningar samt för att lättare kunna nå ut till olika marknader – och arbetssättet fungerar än i dag. Sist men inte minst behövs kollektivet i kampen mot klockan, man mobiliserar alla sina gemensamma krafter och hjälps åt för att hinna skörda i tid. En av champagnehusets framgångsfaktorer är kooperativets stora tillgång på druvor, vilket tillåter det att vara väldigt selektivt i sina val av druvor.

I dag består champagnehuset Beaumont des Crayères av 225 vinodlare som framför allt bidrar med pinot meunier, den mest ”champagneaktiga” druvan av alla, och som ger drycken sin fylliga karaktär. 
Olivier Piazza är den tredje verkställande direktören sedan champagnehuset började anställa personal på 1960-talet. Han började 2007 men har jobbat i regionen och med champagne i 30 år. Olivier har sett hur saker och ting har förbättrats sedan dess, med ny teknik, bättre kvalitet och mer fokus på hållbarhet. 
– Redan 2001 började vi minska vår miljöpåverkan med hjälp av bättre teknik och genom att använda mindre bekämpningsmedel. Sedan dess har vi minskat bekämpningsmedlen i vingårdarna med nästan 50 procent, säger han och tillägger att Beaumont des Crayères champagne fick en ISO 22000 certifiering 2014.
Som champagnehus är Beaumont des Crayères ansvarigt för de viktiga produktionsstegen för skörd och pressning av druvorna, blandning och provsmakning, och sedan lagring i källare. Därefter följer processen som kallas ”disgorgement”, där man extraherar sediment för att få champagnen så ren och klar som möjligt. 
Champagnehuset är känt för att satsa på lång lagring av sina viner. Man lagrar sina standardcuveér i två–tre år och sin årgångschampagne i mer än fem år.
Olivier Piazza själv har alltid en flaska champagne i sitt kylskåp, för att kunna njuta med vänner och familj. Han rekommenderar att servera champagnen runt 8–10 grader och gärna till skaldjur eller en god, vildfångad lax.
– Champagne passar också bra till rätter med citrus och olivolja, säger han.

 

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Kalorier i alkohol

Många människor vill leva hälsosamt och funderar kanske över sin vikt. De flesta av oss har ett hum om vad som är bra att stoppa i sig när det gäller socker, fett och kolhydrater. Men hur är det egentligen med alkohol – är ett glas vin, en öl eller en snaps en kalorifälla? Ett vin som upplevs som

Duorum Late Bottled Vintage Port

från den gyllene Duorodalen

Rådjursfilé med potatis- och jordärtskocksgratäng samt portvinssås

Rådjurskött har en mild viltsmak och köttet är både mört och magert. En krämig jordärtskocksgratäng blir ett perfekt tillbehör.