Ny premiumrom

Rom är kung i baren menar Philip Duff, bartender och spritexpert från New York.

Det verkar som rom har fått ett uppsving, stämmer det?
– Ja, rom blir alltmer populärt över hela världen, och trenden är extra stark i Sverige.

Försäljningen av rom ökar – den snabbast växande spritkategorin är mörk rom. Det är intressant eftersom Sverige traditionellt har varit ett konjaks- och whiskydrickande land. Den här utvecklingen tror jag beror på lite olika saker. Cocktailkulturen växer sig större och större, vilket kan bero på att många reser oftare. Man åker på semester och upptäcker rom i nya sammanhang, till exempel kanske genom en Mai Tai eller Daiquiri. Samtidigt har stora producenter och marknadsförare av rom gjort att kännedomen om rom växer som kategori. Det i sin tur öppnar dörren för små producenter som Angostura.

Du är på besök i Sverige för lanseringen av Angostura Cask Collection No 1 Oloroso Sherry. Vad kan man göra med den här rommen?
– Eftersom det är en högkvalitetsrom är den tänkt att drickas straight eller med is. Det ger den bästa upplevelsen av rommens komplexa smaknyanser: varma toner av körsbär, katrinplommon, kakao, rostade nötter och olika träslag som ek. Och eftersom den säljs i en begränsad upplaga vill du nog dricka den så långsamt som möjligt om du får tag på en flaska! Men jag skulle gärna göra en cocktail med den, till exempel en Old Fashioned eller Manhattan. De är traditionella whiskydrinkar men kan absolut även göras med rom istället – en tvist som jag hoppas att fler är på väg att upptäcka!

Cask Collection No 1 Oloroso Sherry är en exklusiv rom som bara har tagits fram i totalt 16 200 flaskor. 270 av dessa kommer att säljas på Systembolaget.
Pris 869 kr (art. nr 4047201)
Lanseras den 31 januari 2019.

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Guldkorn i Sälenfjällen

Under fjäll- och skidentusiasternas absolut högsäsong vårvintern, har Grapevine-redaktionen rest till Sälenfjällen. Här är möjligheterna till mat, dryck, afterski och fika nästan oöverskådligt. Vi bestämde oss för att hitta några av de absoluta guldkornen. Italien i Sälen Alldeles vid högfjällets

Casisano Duo Selection

Exklusiv duopack med Casisano Rosso di Montalcino 2015 och Casisano Brunello di Montalcino 2011!

Pasta Limone

Fräsch och god pasta med vitlök, persilja och citron.