På besök i Alentejo

Med hjälp av en stor satsning på utrustning i toppklass, fokus på hållbarhet och en vision om att skapa viner i världsklass har João Portugal Ramos Vinhos satt Portugal på vinets världskarta.

Portugal var i början av 1980-talet främst känt för sina starkviner, som portvin och madeira. Men i mitten av 1990-talet började vinföretaget João Portugal Ramos Vinhos visa sina muskler. Genom att skifta till modernare tillverkningsmetoder, satsa på bättre utrustning och en perfektionistisk vingårdsskötsel drev företaget på utvecklingen, och allt fler började få upp ögonen för portugisiskt vin.

Mannen bakom företaget, João Portugal Ramos, startade sin karriär som framgångsrik vinkonsult. Men efter åtta år i branschen, bestämde han sig för att starta en egen vingård. 1990 planterade han sina första sex hektar i den frodiga Alentejoregionen i södra Portugal.

Alentejo täcker en knapp tredjedel av Portugal och är känt för sina fruktiga viner, vilka har rönt stor popularitet de senaste åren, inte minst bland svenska vinkonsumenter.

– Den här regionen hade en särskild profil. Men istället för oxiderade viner som folk var vana vid innan vi drog igång, gjorde vi fruktiga, smakrika, fylliga viner med mjuka tanniner. Det skapade en enorm förändring i konsumentbeteendet, berättar João Portugal Ramos.

Två år efter sin första skörd tilldelades João Portugal Ramos utmärkelsen bästa vinprodu cent i Portugal. Återförsäljarna ställde sig i kö och 1997 invigdes företagets egna high-tech vineri på egendomen Vila Santa i Estremoz, i Alentejo. I dag består João Portugal Ramos Vinhos av både egna och hyrda vingårdar på sammanlagt 600 hektar i Portugal, från norr till söder, i regionerna Vinho Verde, Douro, Beiras, Tejo och Alentejo.

Men det var i södra Portugal som allt började. Tack vare Alentejos karaktär och João Portugal Ramos envisa fokus på kvalitet gick regionen från att stå för 2 till 40 procent av den portugisiska vinmarknaden på 20 år, enligt vinmaka ren själv.

Han beskriver själv sin vinproduktion som ”medelstor”. Målet har aldrig varit att bli störst, João Portugal Ramos vill hellre vara bäst.

– Jag vill ha kontroll över det vi producerar och kunna ta hand om det, det är en utmaning att vara stor utan att tumma på kvaliteten, detta är något jag jobbar med varje dag. 

Däremot har han alltid velat göra ”stora” viner med mycket karaktär, samtidigt som  tillverkningen alltid måste anpassas till klimat, odling och jordmån.

– Alentejo är till exempel en väldigt varm region med bra förhållanden för hela mognadsprocessen. Min mission som vinmakare är alltid att visa respekt för druvorna, terroiren och de lokala förhållandena.

João Portugal Ramos Vinhos har blivit känt för sin insats för att modernisera den portugisiska vinindustrin och använda den senaste tekniken i sina anläggningar.

– Portugisiska vinproducenter var tidigare väldigt konservativa, men mycket har hänt de senaste 40 åren. I dag är de flesta vingårdar mycket välutrustade, därför har också kvalitetsnivån på portugisiskt vin höjts enormt de senaste decennierna.

Företagets ambition har alltid varit att producera viner som de själva tycker om, samtidigt som viss anpassning krävs till konsumtionstrender.

Att hitta balansen och ibland behöva kompromissa kan stundtals vara en utmaning förklarar João Portugal Ramos. Att tänka framåt på kommande generationer är viktigt för företaget.

– Vi jobbar med minimalt med tillsatser i tillverkningsprocessen, och med mindre mänskligt ingripande. Vi försöker låta druvorna vara ända tills de hamnar i flaskan, det är alltid målet.

I grunden handlar det om att bruka jorden med minsta möjliga påverkan, och att tänka hållbart.

– Jorden ska finnas kvar till våra barn och barnbarn, därför gäller det att tänka hållbart i hela vårt dagliga arbete. Det gäller alla våra anläggningar. Jag är väldigt glad och stolt över att vara en av de första portugisiska vinproducenter som börjat jobba med hållbarhet.

Text: Hanna Dunér Foto: Anders Bergersen, Jonas Larsson och Samuel Uneús

Alentejos kök

Här bjuds det inte bara på utmärkta viner. Alentejo har även ett rikt kök, framför allt känt för sina mustiga och smakrika grytor som fått puttra länge på spisen.

Alentejo kallas ibland för ”det nya Toscana” och bjuder både på vacker natur och kulinariska upplevelser. Här växer olivlundarna tätt och förutom olivolja producerar regionen också ostar, skinkor och korvar – mathantverk som ofta serveras som smakrika tilltugg innan varmrätten, både till lunch och middag. Med lite tur kommer skinkan från rasen porco preto, ”den svarta grisen”, som livnär sig på ollon från korkekarna. Delikatessen är ett måste att provsmaka om man besöker Alentejo. 

Precis som i Toscana är maten enkel och rustik, ofta har recepten gått i arv i generationer. Här är närproducerat inte någon nyhet. På grund av en historia av fattigdom är man van att ta tillvara de råvaror som finns i säsong. Fågel, lamm, nöt och fläsk är ofta huvudingrediens i grytor som fått puttra i flera timmar. Den traditionella buljongsoppan ”açorda alentejana” var en gång fattigmansmat – en soppa som traditionellt sett gjorts på det som fanns att hitta i trädgården: örter, vitlök, någon grönsak, bröd och ägg. Men nu har soppan blivit en uppskattad nationalrätt som äts i hela Portugal.

Text och styling: Alexandra Vikström Foto: Anders Bergersen

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Kraft & elegans

I Sverige älskar vi amarone och ripasso. Och det är lätt att förstå varför – vinet passar förvånansvärt bra till nordisk mat och när vintermörkret omsluter oss längtar vi efter ett kraftfullt rött vin med mycket smak. Här berättar vi om familjen Tommasis amarone och ripasso och bjuder på recept på

Drinktilltugg

Fem olika aptitretare inspirerade av världens smaker