PIZZA PÅ DANTES VIS

Dante Zia är ingenjörsstudenten som jobbar extra som tv-kock. När han har en stund över lagar han gärna pizza hemma i studentkollektivet i Lund, helst med ingredienser från den skånska myllan och med inspiration från sina italienska rötter.

Dant Zia stökar runt i köket i studentkollektivet i Lund. Trots att han läser till ingenjör, finns det tid över till hans stora passion: matlagning. Sedan han kom sexa i Sveriges Mästerkock förra året, har han bland annat medverkat regelbundet som tv-kock i ”Nyhetsmorgon”. Dessutom gör han en del catering.

– Då blir det ofta lite finare husmanskost. Senast lagade jag en klassisk löjromstoast, dovhjort och en chokladtartelette. Men jag lagar också ofta gamla familjerecept.

Dante är stolt över sin italienska bakgrund. Han växte upp i en matintresserad familj utanför

Lund tillsammans med fem kreativa syskon. Men morfar, farfar och farmor kommer från trakterna kring Venedig i nordöstra Italien, och flyttade till Sverige på 1960-talet.

I Veneto, som regionen heter, äter man mycket svamp, polenta, skaldjur och grytor. Maten är tyngre och gräddigare än söderut i landet.

– Jag har tillbringat mycket tid i Italien, det har blivit ett besök hos släkten ett par gånger om året. Jag älskar maten i Veneto, det finns allt från fräscha fisk- och skaldjursrätter, till tyngre alprätter som polenta och dessutom massor av goda ostar och salami.

Det italienska matarvet har betytt mycket för Dante, förutom besök hos släkten i Italien, växte han upp på pasta, pizza och långkok.

– Jag har nog ätit pasta fem, sex gånger i veckan under min uppväxt. Nu är pizza är min nya hobby!

Hans pizzastil är mer åt det napolitanska hållet, med breda och luftiga kanter, även om han också gillar den romerska pizzans tunna och knapriga botten. Enkelheten är det bästa med italiensk mat enligt Dante. Få, men mycket bra, ingredienser och många råvaror.

– Hemma lägger jag lite vad som helst på pizzan, jag gillar flexibiliteten. Senast testade jag att lägga på gravad ren, den är faktiskt ganska lik den italienska bresaolan.

Men när det gäller det mesta är han noga med att hålla sig till de klassiska italienska grunderna. Att lägga på topping, som exempelvis parmaskinka, innan gräddning är en dödssynd när du gör pizza förmanar Dante. En röd pizza ska bara gräddas med tomatsås och ost, och en vit endast med ostkräm. Färska örter, mozzarella och annan topping läggs på efter gräddningen. Undantaget är grönsaker och frukt som behöver tillagas i ugnen.

– Ett annat misstag är att använda för många råvaror i samma rätt. Och så kokar de flesta pastan för länge, men saltar kokvattnet för lite. Italiensk mat ska vara enkel, men vällagad.

 

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Veckans Vintips: ekologisk Châteauneuf-du-Pape

Domaine Grand Veneur Châteauneuf-du-Pape Organic 2012 är en bra anledning att längta lite till hösten (1 september).Vinet är en ekologisk nyhet från prestigeproducenten Alain Jaume & Fils och lanseras i Systembolagets ordinarie sortiment.

Chablis l'Eglantière

Ett torrt, friskt och fruktigt vin med ren, fräsch frukt och lång, elegant eftersmak.

Hasselbackspotatis med romröra

Krispiga tilltugg som passar till ett glas iskall Black Tower Sparkling Ice Rosé.