Portugis med passion för vin

Vintillverkning är ett arv han bär med sig sedan generationer. Portugals vinlegendar João Portugal Ramos är fortfarande lika passionerad som när han började sin karriär.

I över trettio år har João Portugal Ramos varit  känd som en av Portugals främsta vinmakare och en pionjär med ambitionen att förnya Portugals vinnäring. Hans passion för vin har belönat sig. Hela tre gånger har han blivit utnämnd till årets vinmakare i Portugal. En del har till och med kallat honom för demonproducent. Även här hemma i Sverige har João Portugal Ramos och hans viner hamnat i rampljuset flera gånger. Både 1999 och 2004 utsåg Sveriges vinskribenter honom till årets vinmakare. Hans mycket stora passion för vin i världsklass driver honom ständigt framåt.

– Jag skulle inte känna mig bekväm med att komma till en restaurang och se folk dricka mitt vin och inte tycka om det. Men hade det inte varit för Nejlikerevolutionen i mitten av 1970-talet som tvingade familjen Portugal Ramos att ge upp sin egendom utanför Lissabon hade João gått i sin pappas fotspår och drivit familjeföretaget vidare. Som utbildad agronom inledde han i stället sin karriär som konsult och började i mitten av 1980-talet att producera vin åt andra.

– Jag var som en flygande vinproducent. När jag var som mest aktiv jobbade jag med 25 olika vingårdar i Portugal.
Han var ung och hade ett annat tankesätt än traditionella portugisiska vinmakare, och tack vare sitt fokus på kvalitet snarare än kvantitet gjorde han sig snabbt ett stort namn både inom och utanför den portugisiska vinvärlden.
Efter åtta år som konsult startade João sin egen vingård. I det vidsträckta, soldränkta landskapet Estremoz i regionen Alentejo i södra Portugal planterade han år 1990 sina första sex hektar. Första skörden stod klar 1992, men det var en tuff start.
– Jag var 27 år och kom till Alentejo och talade om hur folk skulle göra. Många var tveksamma, men såg snart resultat och började tro på mig. Då rullade det på som en snöboll, säger han och skrattar.
– Min ambition har alltid varit att producera viner som jag själv tycker om, samtidigt som viss anpassning krävs till konsumtionstrender.

”Jag är ingen affärsman, jag är främst en vinmakare. Det viktigaste för mig är att tillverka bra vin.”
 

João Portugal Ramos har gjort sig känd för att ha bidragit till att modernisera den portugisiska vinindustrin genom nyare tillverkningsmetoder, bättre utrustning och en perfektionistisk inställning till vingårdsskötsel. Själv menar han att hans viktigaste insats var att redan som konsult påverka hur producenterna såg på kvalitet – att få dem att förstå att sättet att överleva inte var att producera volym utan kvalitet.
– För mig finns det två tillvägagångssätt, antingen ser du det du gör som en affär där du måste producera ett rimligt vin för stor volymförsäljning. Vi gör tvärtom, först gör vi ett bra vin, sedan kommer affären. I dag består João Portugal Ramos Vinhos av 600 hektar vingårdar från norra till södra Portugal, med viner som Vila Santa, Duorom Reserva och Ramos Reserva i spetsen.  João Portugal Ramos är känd för att ta god hand om sina odlingar, respekten för druvan och jorden finns i företagets DNA.
– Det är viktigt att tänka på miljön, för våra barn och barnbarns skull. Två av mina barn har tagit över en del så vi arbetar tillsammans, vilket är glädjande. De tar efter mig på samma sätt som jag tog efter min pappa, på så vis blir det vi gör bara bättre och bättre.

 
Text: Hanna Dunér Foto: Samuel Unéus

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Burgers & Wine

Den gamla skräpmaten hamburgare har de senaste åren seglat upp som riktig finmat och idag serveras burgare på var och varannan gourmetrestaurang. Men hur gör man en högklassig burgare hemma i köket och vad passar bäst att dricka till? En vällagad hamburgare är svår att motstå. Men hur gör man en

Sotad pilgrimsmussla

En elegant förrätt där pilgrimsmusslan får sällskap av fina japanska smaker. Matcha med ett gott mousserande vin som Tommasi Perla Appassionato.