Premium på box!

Tommasi är mest känt för sin suveräna amarone, men vinmakarfamiljen gör även andra kvalitetsviner i Valpolicella. I höstas utökades familjen Tommasis portfölj är något så ovanligt som ett premiumvin på box!

Historien om familjen Tommasi började redan vid förrförra sekelskiftet. Närmare bestämt år 1902 då Giacomo Tommasi köpte en liten vingård i hjärtat av Valpolicella. Giacomo såg kvalitetspotentialen i området. Han trodde på sin mark, satsade på traditionella druvor och modern teknik, något som visade sig vara en vinnande kombination. Giacomos lilla vingård på 10 hektar växte stadigt under åren och idag har familjen över 135 hektar vinodling på de vackra sluttningarna i Valpolicella i norra Italien. Idag är det fjärde generationen som styr familje-företaget där nio familjemedlemmar, syskon och kusiner, arbetar sida vid sida för att förvalta och utveckla farfar Giacomos livsverk.

Nytt vin – gamla anor
Den senaste nyheten från familjens vingårdar heter Tommasi Valpolicella DOC 2016. Med det ursprungstypiska vinet visar Tommasi ännu en gång sin kärlek till Valpolicella. Vinet är gjort av traditionella druvor och är elegant, balanserat och medelfylligt. Här finns såväl fruktighet som fataromer. Vinet bär den klassiska kvalitets-märkningen DOC – en beteckning som betyder ”kontrollerat ursprung”. För att en vinmakare ska få skriva DOC på etiketten måste vinet endast innehålla de druvor som är specifika för området. Vidare måste druvorna vara odlade och vinet framställt i området. Men inte nog med det. Ett vin måste ha producerats i minst fem år med jämn kvalitet innan det kan bli aktuellt för DOC-klassificering. Det är mycket ovanligt att man tappar ett DOC-vin på box. Men nyheten kommer precis rätt i tiden då många gärna vill bjuda på något extra gott vin på julens alla festligheter.

Klassiskt, vitt eller sött?
Förutom Tommasi Valpolicella och Amarone gör familjen Tommasi även andra kvalitetsviner i Vento, bland annat det ljuvliga dessertvinet Tommasi Fiorato Recioto (169 kr, art nr 74558) och den vita pärlan Tommasi Adorato Appassionato. Den sistnämnda finns nu till jul även att beställa på box (art nr 2147, 269 kr). Familjen Tommasi har även vinegendomar i tre andra regioner: Lombardiet, Toscana och Apulien. Oavsett var familjen odlar sitt vin är grundtanken fortfarande densamma som på farfar Giacomos tid – det är bara kvalitet som gäller!

Text: Elisabet Widell
Taggar 

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Vad innehåller vinet?

Vad innehåller egentligen vin? Vad får man lov att tillsätta och varför finns ingen innehållsdeklaration på vin? Det är frågor vi ibland möter och som är värda att reda ut. För vin är det endast ett begränsat antal tillsatser som är tillåtna att använda och då i reglerad mängd. De flesta ämnena

Hine Antique Xo Premier Cru

Premium cognac skapad av Georges Hine 1920

Myth Cranberry

Champagne och mousserande viner lyfter årets alla högtider och kan också pigga upp en tråkig vardag. Testa till exempel att göra en tranbärsdrink med vodka och mousserande Myth Sparkling. Du får till en härlig frostkant på glaset genom att doppa kanten på det i lime och sedan i flingsalt.