Rhône - mon amour

I södra Rhône heter regenten Châteauneuf-du-Pape. Men idag produceras det även kvalitetsviner i angränsande områden till ett betydligt mer plånboksvänligt pris. Följ med till södra Rhône och upptäck de kryddiga vinerna.

Rhône ligger i södra Frankrike vid floden med samma namn. I södra delen av Rhône är druvan grenache kung, även om den ofta förekommer i blandningar tillsammans med de andra klassiska Rhônedruvorna syrah, mourvèdre och cinsault. Här är somrarna varma och vintrarna milda, vilket ger fylliga, rödfruktiga och härligt kryddiga viner med hög alkoholhalt. Châteauneuf-du-Pape är det mest berömda vinet i södra Rhônedalen och vin-distriktet räknas som ett av Frankrikes absolut främsta, men det görs även kvalitetsvin i exempelvis Lirac, Gigondas och Vacqueyras.

Den nya generationen kvalitetsvinmakare i södra Rhônedalen är mycket ambitiösa och ivriga att visa att vinerna är värda sina pengar. En av dem är Alain Jaume som tillsammans med sina tre barn driver vinodlingar på dryga 100 hektar. Familjen Jaume har varit vinodlare i Châteauneuf-du-Pape sedan 1826. Idag har de vin-odlingslotter i flera områden och gör även viner med appellationerna Lirac, Gigondas, Cairanne, Vacqueyras, Tavel, Rasteau samt viner med ursprungs-beteckning Côtes du Rhône.

Terroirens betydelse

Châteauneuf-du-Pape ligger strax norr om Avignon och här har man gjort vin sedan 1100-talet. Namnet ”påvens nya slott” härstammar ifrån 1300-talet då katolska kyrkan flyttade sitt säte från Rom till Avignon och påvarna lät bygga sommarpalats på platsen.

Distriktet, som av vinnördar förkortas C9dP, är relativt litet, men stilen på vinerna varierar. Vissa vinmakare fokuserar på elegans, medan andra betonar kärvare tanniner. I området är tretton olika druvsorter tillåtna och en Châteauneuf-du-Pape kan innehålla samtliga eller bara en. Druvan grenache brukar dock alltid utgöra stommen.

Châteauneuf-du-Pape är känt för sin speciella terroir. Jordmånen varierar, men på många platser är jorden täckt av runda karaktäristiska knytnävsstora kullerstenar, galets. Stenarna lagrar värme under dagen och släpper ut den om natten. Den extra värmen som stenarna tillför gör att druvorna mognar ordentligt, får mörk färg och kraftig karaktär. Ett annat naturfenomen i området är mistralvinden som sveper över bergen i hastigheter på upp till 80 km/h. Den starka vinden håller fukt borta och gör druvstockarna lågväxande.

Baby Châteauneuf-du-Pape” 

Bara en tre meter bred grusväg skiljer Alain Jaumes vingårdslott Les Champauvins från Châteauneuf-du-Pape. Jordmån, läge och druvsammansättning är identiska, vilket gör att vinet blir fylligt och tätt i sin struktur och smakmässigt kan tas för en Châteauneuf-du-Pape. Det är därför inte konstigt att den legendariska vinkritikern Robert Parker kallar vinet från Les Champauvins för ”a baby Châteauneuf-du-Pape”. Att vinet dessutom vann Guld och Best Value vid Vinordic Wine Challenge 2017 är ytterligare ett bevis på att du får mycket vin för pengarna.

Det produceras idag många bra viner i områdena runt ”påvens nya slott”. Men då Châteauneuf-du-Pape har varit känt under hundratals år kommer det att ta lite tid för de nya områdena att nå samma stjärnstatus – även om vinerna i sig håller mycket hög kvalitet och den fysiska gränsen är hårfin.

Mat till vinet

Alla tre vinerna vi presenterar nedan kommer från vinhuset Alain Jaume. Vinerna går utmärkt att dricka nu tack vare sin fina fruktighet, men kan också lagras för att avnjutas om ett par år. Samtliga tre viner domineras av druvan grenache vars generösa fruktighet, varma kryddighet och mjuka sötma gör att vinet passar bra till smakrika rätter av mörkt kött och inte minst till vilt. Vinerna är också goda till maträtter där det finns ett litet inslag av sötma eller rätter som serveras med feta tillbehör.

Att kombinera mat och vin från samma ursprung brukar alltid vara en hit. Därför har vi här matchat Les Champauvins med två rätter från det sydfranska köket. Välkommen på en kulinarisk utflykt till Rhône. Bon Appétit!

Text: Elisabet Widell Bild: Getty Images

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Guldmedalj till Vila Santa Reserva 2012 box!

Tidningen Allt om Vin har traditionsenligt korat 2015 års bästa viner och för femte året i rad hamnar Vila Santa Reserva box på prispallen i kategorin ”Årets röda box”! Vila Santa tar sitt fjärde guld och Ramos Reserva Box 2013 från samma producent, tar hem silvret.

Guaccamole med bluecheese

Smakrik guaccamole på annorlunda vis.