Rött fokus

Röda viner finns i många varianter – från lätta och fruktiga till mäktiga och tanninrika. Mycket skiljer dem, men det finns också mycket som förenar. Exempelvis sättet att servera.

Text: Karin Strand  Foto: Dana Ozallapa Styling: Josefin Tolstoy

Vin har odlats och druckits i åtminstone 6 000 år. Man vet inte om det första vinet var rött eller vitt, men de vinkrukor den egyptiska faraon Tutanchamon fick med sig i graven 1352 f Kr har vid analys visat sig innehålla rött vin. De röda vinernas olika karaktärer har sitt ursprung i val av druva och tillverkningsmetod samt växtplatsen. Resultatet kan bli allt från lätta och fruktiga viner till tanninrika med mycket kraft och smak. Ett rött vin kan vara ljust eller mörkt, tegelrött eller nästan blåaktigt och det finns en spridd uppfattning att ljusa viner är lätta i smaken och att mörkröda viner är kraftiga. Det sista stämmer oftast – mörkröda viner har i princip alltid kraftig smak. Men ett ljust vin kan mycket väl också vara smakrikt. 
Rött vin får sin färg från den blå druvans skal. Färgtonen och intensiteten beror på vilka druvsorter som använts, vinifieringsteknik och vinets ålder. En del druvor ger intensivt färgade viner medan andra ger ljusare viner. Ett lagrat vin från Bourgogne gjort på pinot noir-druvan är exempelvis ljust, men ändå smakrikt. Vinets ålder påverkar färgen på så vis att ett lagrat vin drar åt tegelrött – alltså ljust – medan ett ungt är mer blålila.

Gemensamt för de röda vinerna är att de bör serveras i glas med stor kupa och vid en lägre temperatur än den som är vanlig i Sverige. ”Serveras vid rumstemperatur” innebär inte att vinet ska vara 24–25 grader varmt. Rumstemperatur syftar på den temperatur man hade inomhus förr i tiden, det vill säga cirka 15–18 grader.
Ett rött vin bör aldrig serveras varmare än 20 grader. Lätta och fruktiga röda viner som serveras till exempelvis fisk bör ha en temperatur på 14–16 grader. För en kraftig amarone eller ripasso är 18–20 grader lagom. Ställ vinet i kylskåpet, men om flaskan är öppnad bör den förslutas ordentligt så att den inte tar smak av maten som i kylen. Det finns vintermometrar i olika utföranden, bland annat sådana som sitter i en kork.

För att inte vinet ska värmas av handen när det väl serverats bör glasets stjälk – det vill säga skaftet mellan fot och kupa – vara tämligen långt. Och för att aromerna i vinet ska utvecklas ordentligt är det viktigt att kupan är stor och att vinet inte fylls till mer än maximalt en tredjedel av glaset.
Överblivet rött vin kan sparas väl förslutet i kylskåp. Normalt håller det då tre–fyra dagar och med lite tur upp till en vecka. Tanninrika viner och fatlagrade viner håller i allmänhet lite längre än andra viner. Ju mer vin det är kvar i flaskan, desto bättre håller det. Detta eftersom det är syret i luften som förändrar vinet – man säger att vinet oxiderar. Vinet tenderar då att dra åt vinägerhållet. Det är absolut inte farligt att dricka ett oxiderat vin, men det smakar inte gott. Det kan vara bra att ha i huvudet om man beställer vin på glas på en restaurang. Om det smakar lite vinäger kan flaskan ha stått öppen för länge och då bör man säga ifrån.

VILKET VIN TILL VAD?

1. Rött vin till fisk
Undvik tanninrika viner när du serverar rött vin till fisk. Pinot noir är generellt en druva som passar bra till fiskrätter, särskilt sådana viner som inte är lagrade på ek. Tänk även på att fiskrätten bör dra åt det feta hållet, antingen genom att välja en fet fisk, som lax, eller genom att ha en fet sås till. Undvik stora mängder örter och svartpeppar, som förhöjer bitterheten i vinet.

2. Rött vin till buffé
Välj fruktiga, mjuka och lätta viner till en buffé. Undvik kraftiga viner och röda viner med stram karaktär.

3. Rött vin till vilt och kraftiga kötträtter
Kraftig mat med mycket smak kräver smakrika viner. Ett kraftigt vin med mycket tanniner passar exempelvis till en entrecôte med bearnaisesås eller potatisgratäng. Ett vin med svartvinbärskaraktär fungerar utmärkt till en vilträtt med svartvinbärsgelé.

 

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Rom för finsmakaren

Sedan 90 år tillbaka har familjen Barceló tillverkat mörk rom med målet att lyfta in den ädla drycken i finrummen. Än i dag sker all tillverkning, från planta till paketering, i Dominikanska republiken. Familjeföretaget Barceló får ständigt nya bevis på att deras rom har lyckats skapa en palett som
Ny

Tommasi Le Fornaci Rosé

Finns i Systembolagets beställningssortiment!

Minipajer av smördeg

Tre sorters minipajer- perfekta små drinktilltugg! I smakerna hittar du bland annat zucchini, färsk getost, basilika, potatis, rosmarin, honung och rökt lax. Recepten kommer från matkreatören Caroline Dafgård Widnersson.