Skål utan alkohol

Allt fler väljer alkoholfritt eller drycker som har låg alkoholhalt. Större utbud och ökad medvetenhet ligger bakom den nya nyktra trenden. Här presenterar vi ett nytt lågalkoholhaltigt vin och två helt alkoholfria matdrycker som gör både levern och gommen glada.

Förr när en kvinna avstod från alkohol vid en middagsbjudning trodde alla att hon var gravid och tackade man nej till en drink tog alla för givet att man var kvällens chaufför. Eller åt penicillin. Man var helt enkelt tvungen att ha en legitim anledning att välja bort alkohol. Tack och lov har tiderna förändrats.

Idag är det inte konstigt att avstå från alkohol. Tvärtom ses det snarare som ett tecken på att man är medveten om sin hälsa om man då och då hoppar över vinet. Framförallt är det unga vuxna som i allt större utsträckning väljer bort alkohol. I Storbritannien är trenden extra tydlig. I åldersgruppen 16–24 har andelen hel-nyktra ökat med över 40 procent mellan 2005 och 2015, rapporterar The Guardian.

Även vad som står till buds har förändrats. Förr fick den som valde bort alkohol nöja sig med mineralvatten, läsk eller saftliknande vin. Idag finns det ett större utbud av alkoholfria matdrycker på Systembolaget och försäljning av alkoholfritt ökade med hela 12% förra året.

Även krogvärlden märker av den nya nyktra trenden. Välkomponerade dryckes-paket med must och bärdrycker blir allt vanligare till maten och många barer satsar på att erbjuda avancerade alkoholfria drinkar.

Bild: Håkan Gustafsson

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

I gott sällskap: Avec

Att servera choklad till avec är ingen nyhet, men visste du att det bästa sällskapet till chokladasken är rom? Hemligheten är att rom oftast har en lite söt karaktär med toner av vanilj som påminner om smaken hos kakao. VUXNA SMAKER Angostura Rom 1919, 1824 och 1787 gör sig utmärkt i ensam majestät

Santa Tresa Capoccia Red

Klimatkompenserat vin från soliga Sicilien

Parmesangratinerad aubergine

En klassisk italiensk vegetarisk rätt. Här är den förenklad med färdig tomatsås.