Skaldjursfest!

Äntligen är det skaldjursäsong. Oavsett om du väljer hummer, musslor, räkor eller krabba så skänker skaldjur alltid en känsla av fest och vad passar då bättre än ett mousserande vin? Låt oss presentera en italiensk pärla.

Nu när almanackan slagit om till september är det högsäsong för havets läckerheter. Höjdpunkten är hummerpremiären, men just nu finns det andra finfina skaldjur i matbutikernas fiskdiskar. Och de är lätta att variera. Ät skaldjuren som de är, grillade med en god sås eller i en mustig gryta.

Vilket vin gör skaldjur rättvisa? Som alltid är det tillagningssätt och tillbehör som styr valet. Ju mer smak din skaldjursrätt har, desto mer smak kan vinet ha. Fräschör och friskhet är dock alltid viktigt i en skaldjursdryck. I naturella skaldjur finns både sälta, sötma och umami, vilket gör att ett vitt vin med eller utan bubblor passar utmärkt. Sotade eller halstrade pilgrimsmusslor gifter sig med ett torrt mousserande vin.

Nyheten Tommasi Perla Appassionato Brut är en äkta italiensk Spumante. Vinet är gjort på 100% pinot nero, vilket är det italienska namnet på den blå druvan pinot noir. Druvorna odlas på familjen Tommasis vingård Caseo i Lombardiet. Här finns förutsättningarna för att pinot nero ska trivas – det sydvästliga läget, exponering mot solen och jordmånens sammansättning. Allt stämmer. Lägg där till Tommasis expertis och resultatet blir en riktig pärla! Det är inte konstigt att vinet är en medlem i Tommasis Appassionato-familjen där tre av vinhusets andra kvalitetsviner ingår: Graticcio, Adorato och Baciorosa.   

Tommasi Perla Appassionato passar utmärkt som aperitif, men är också mycket gott till skaldjur och då gärna till rätter med rena smaker eller med lätta orientaliska inslag som sashimi. På nästa uppslag hittar du recept på tre delikata skaldjursrätter, där vi har hämtat influenser från olika världsdelar. Alla rätterna matchar mycket väl till det mousserande vinet Tommasi Perla Appassionato.

Sist men inte minst vill vi påminna om att inte slänga skaldjursskalen. Vi föreslår istället att du kokar en fond på dem. Det tar bara en halvtimme och ger dig en fantastisk bas till en god sås för kommande fisk- och skaldjursmiddagar.

Text: Elisabet Widell Matfotograf: Matilda Lindeblad

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Guldmedalj till Vila Santa Reserva 2012 box!

Tidningen Allt om Vin har traditionsenligt korat 2015 års bästa viner och för femte året i rad hamnar Vila Santa Reserva box på prispallen i kategorin ”Årets röda box”! Vila Santa tar sitt fjärde guld och Ramos Reserva Box 2013 från samma producent, tar hem silvret.

Lammrostbiff i ugn med råstekt sparris

 Lammrostbiff direkt från ugnen, med ljuvligt doftande vitlökssmör och råstekt sparris istället för potatis. Wow!