Sommelieren svarar: Rött vin till fisk?

Kan man dricka rött vin till fisk?
Magnus Edgren är försäljningschef på Hermansson & Co och en av Grapevines sommelierer. Han tycker att rött vin fungerar utmärkt till fisk, om man väljer rätt vin.

Kan man dricka rött vin till fisk? Och i så fall, vilket vin ska man då välja?
– Det kan du absolut göra. Det finns många som inte gillar rött och många som inte gillar vitt. Så en bra utgångspunkt är att äta och dricka det du själv gillar. Det får inte vara en massa pekpinnar utan man ska våga lita på sig själv. Trixet är att välja rätt rött vin. Det du ska vara försiktig med är att ta ett rött vin med för mycket bitterhet eller tanniner, de ämnen som naturligt finns i vin. Om vinet har för mycket struktur kan fisken försvinna. Det är inte heller bra att ta ett vin med för mycket socker. Generellt sett är viner gjorda av pinot noir väldigt gång-bara till fiskrätter, särskilt oekade exemplar och från lite kallare klimat. Även Frappato, från Santa Tresa, på Sicilien, gjort på en druva som även den heter frappato. Den ger ett mycket ljust vin med lite bitterhet och härlig fruktighet med inslag av lingon och hallon. Finns det något mer man ska tänka på när det gäller rött vin och fisk ihop?

– Du kan tänka på vilken fisk du ska servera om du vill ha rött vin till och hur du tillagar fisken. Ju fetare fisk, desto lättare är det att kombinera med rött vin. Lax är en bra fisk till exempel, eftersom den innehåller mycket fett. Du kan också tillsätta fett själv  när du steker eller tillagar fisken i ugnen. Fettet fungerar som stötdämpare i mötet med vinet i munnen. Skaldjur, sushi, sill och kokt fisk blir däremot mycket svårt att kom-binera med rött vin. Då blir rätten väldigt smal och det kan uppstå obalans. Ibland har man mycket örter och grönt till fisk och då blir bitterheten tydlig så välj hellre andra till-behör. Ha inte heller för mycket svartpep-par eftersom det förhöjer bitter heten i vinet. Jobba med salt och vitpeppar i stället.  

Vilken fisk skulle du själv bjuda på om den ska serveras med ett rött vin?

– Med fett, salt och socker kan man dricka nästan vad som helst till maten. Därför skulle jag bjuda på en ugnsbakad lax med hollandaisesås. Det är dessutom en rätt som de flesta gillar, även barn.

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

2 x Riesling

Tysk riesling håller världsklass! Här kikar vi närmare på den populära druvan och jämför två rieslingviner från olika tyska regioner. Här kan du även ladda ner ett provningsprotokoll som gör det både enkelt och roligt att prova vinerna. Riesling trivs i svala klimat. I Tyskland, som ligger långt

Lyngrove Platinum Pinotage

Flerfaldigt prisad Pinotage i världsklass!

Pasta med musslor

Sväng ihop en pasta med musslor, chili, vitlök och vin och förflytta dig i tanken till Sicilien med medelhavsklimat och ljumma kvällsvindar.