Sött, salt och syrligt hos Husmorsan

Hemma hos mat- och vinprofilen Anette Rosvall puttrar det i grytorna och doftar av ättikslag, kanel och stjärnanis. Hon gillar att låta en ingrediens gå som en röd tråd genom en meny – i dag är det pumpa som spelar huvudrollen. 

Text: Jessica Johansson

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Anette Rosvall

Gör: Kokboksförfattare, ordförande för Stellagalan, vinskribent och sommelier.
Aktuell med: Tipsar om dryck i radio och medverkar i olika mat- och vinmagasin.

Med tolv stycken kokböcker i ryggen kan Anette Rosvall kalla sig för en erfaren receptmakare. Men egentligen är hon art director och grafisk formgivare samt gymnasielärare i botten. Smeknamnet ”Husmorsorna” fick hon och vapendragaren, och dåvarande grannen, Emma Hamberg, när de bestämde sig för att ge ut en kokbok tillsammans 2007. Emma Hamberg som är illustratör och författare, matchade Anettes formgivarkunskaper och – vips var de goda grannarna ett kokbokspar. Boken döptes till Husmorsorna – the ultimate köksalmanacka och var sprängfylld med både klassiska rätter och personliga favoritrecept med duons signum – mat ska vara tokgod men inte så krånglig att laga. 

Anette fick blodad tand och började ägna mer och mer tid till matlagningen. Hon har gett ut flera egna kokböcker, skriver om vin för flera magasin och sajter och tar olika uppdrag som matkreatör. Hon brinner dessutom för en jämställd matbransch, och har varit med och grundat Stella-galan, ett initiativ som vill lyfta kvinnliga matproffs och sätta strålkastarljuset på gastronomisk jämställdhet.
I dag har hon adderat en sommelierutbildning till sitt självlärda kockande. Hon älskar mat som är lagad från grunden, helst utan krångel men alltid med en personlig twist. Ett exempel är hennes picklade pumpa, inlagd i en ättikslag med stjärnanis och kanelstång som kryddiga kompisar.

– Man kan pickla det mesta, säger Anette. Morötter, rödlök, gurka – eller prova lägga in aubergine. Den fungerar ju dessutom finfint som en vegetarisk sill på julbordet. Men i dag är det fyrkantiga bitar av butternutpumpa som åker ner i den sötsyrliga ättikslagen hemma hos Anette, som gillar att laga mat på sådant som är i säsong. 
– Många associerar pumpa med höst, men just butternutpumpa finns faktiskt i affärerna långt in på vintern. Picklad pumpa passar också på julbordet – jättegott till julskinkan men jag älskar också att ugnsrosta den, säger Anette och går över till att ansa en stor hög med härligt krispig grönkål. Det ska bli en färgglad, matig gnocchisallad som tillbehör till hennes ugnstekta lamm i dag. 

Men vad ska man dricka till lammet och den smakrika salladen som både innehåller sälta från bacon, sötma och syra från den picklade pumpan och lite sting från gremolatan ovan på det? Som sommelier har Anette givetvis också tänkt till om drycken till sin vintermeny. 
– Eftersom lamm är ett ganska fett kött med en lite söt smak, tycker jag ett rött vin med hög syra och mycket tanniner passar bra, för att bryta av det feta, säger Anette. Ett sådan vin fungerar också toppen till de andra smakerna. Men vill du servera gnocchi-salladen som huvudrätt, fungerar det jättebra med ett ekfatslagrat vitt vin också.
Hemma hos Anette är dessert efter maten en tradition, och i dag blir det en paj med pumpafyllning. Även här får pumpan smakhjälp av varma kryddor – kanel, kryddnejlika – och en rejäl nypa salt därtill.
– Min regel är att allt sött ska ha lite salt i sig, och att alla salta rätter mår bra av en nypa socker. Då balanserar man smakerna! 

 

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Restaurangtips: 3 pizzerior värda ett besök

Vi tipsar dig om tre heta pizzerior från norr till söder, som samtliga vann pris i Pizza-SM 2015.

Rosmaringrillat lammrack med fänkål

Kombinationen lamm, rosmarin, vitlök och fänkål ger en riktigt italiensk smakupplevelse.