Sveriges Mästerkock 2016

Mat är det bästa hon vet. Hon tänker alltid på mat, drömmer till och med om tjusiga uppläggningar, men till vardags driver hon en klädbutik i Uppsala. Här berättar Catarina König om sin passion och hur hon blev Sveriges Mästerkock 2016.

Intresset för mat började gro redan som barn. Catarinas mamma lät henne sitta på diskbänken och hjälpa till med maten. Hon älskade att pilla, smaka och testa själv. Familjen hade ofta middagsgäster så Catarina fick tidigt smak för festmat.

– Mamma är fortfarande min inspirationskälla. Hon är en fantastisk kock och bra som bollplank.

Under mellanstadiet bakade Catarina nästan varje dag efter skolan, men det gick ju inte att äta bullar varje dag, så i tonåren övergick hennes intresse mer mot mat.

Catarinas pappa, som var i resebranschen, har även han bidragit till hennes fascination för mat. Familjen reste ofta och Catarina fick smaka alla världens kök. Då pappan dessutom är gourmet åt de på fina restauranger. Hon minns särskilt en matupplevelse i Bangkok.

– Vi åt avsmakningsmeny på Hotell Oriental. Det var där jag fick upp ögonen för asiatisk kokkonst. Maten var helt sagolik och upplagd som konstverk. Kvällen blev extra minnesvärd då en kunglighet var gäst och seden krävde att kyparna faktiskt skulle krypa på golvet.    

Smör, salt och vitlök

Asiatisk mat har fortfarande en speciell plats i hennes hjärta. Och numera tycker hon att det är spännande att kombinera asiatiska smaker med nordisk mat. Precis som många andra kockar har hon även en fäbless för det Italienska köket och när det gäller förebilder så finns det fler, men den som inspirerar henne mest är Tommy Myllymäki.

I Catarinas kylskåp finns alltid riktigt smör och grädde och på kryddhyllan är salt, vitlök, färska örter och ingefära några måsten. Hon är noga med råvaror och väljer ekologiskt och närproducerat när hon kan.

Satte 100 av 100 drinkar 

Catarinas väg till mästerkockstiteln var inte spikrak. Efter universitetet gick hon en KY-utbildning inom försäljning. Planen var att öppna en klädbutik och i väntan på att hitta en bra lokal anmälde hon sig till en bartenderutbildning – mest av nyfikenhet och för att hon ville jobba med händerna. Hon gick ut som kursetta och kunde blanda 100 drinkar felfritt. Hon blev direkt erbjuden jobb som barchef på ett flashigt ställe i Stockholm, men tackade nej. Hon tänkte öppna sin butik. Men hennes slumrande smaksinnen hade vaknat och under en föräldraledighet började hon laborera därhemma i köket. Hon gjorde om recept efter sina egna smaklökar och provade att byta ut ingredienser i sina standardrätter. Och ju mer mat hon lagade, desto mer smaksäker blev hon.

Vin – nästa passion? 

När det gäller vin vaknade hon sent. Första gången hon sippade på ett glas vin var hon 22 år. Och till skillnad mot de flesta, började hon med rött. Det var inte kärlek vid första ögonkastet, men nu älskar hon vin.

Till en köttbit väljer hon helst en kraftig Amarone och när det gäller vitt dricker hon gärna Vinho verde. Om det mot all förmodan skulle bli stiltje på matfronten funderar hon på att läsa till sommelier då vinet förhöjer smaken på maten.

Uppläggning är A och O

Det är viktigt att maten ser lika fin ut som den smakar, tycker Catarina, och berättar att hon brukar träna därhemma genom att lägga upp samma rätt på olika sätt till familjen, bara för att se vilket som blir snyggast. Hon delar gärna med sig av vad hon kommit fram till.

– Blanda gärna olika texturer av samma råvara. Till exempel blir smakupplevelsen av en rödbeta större om man serverar den både kokad, friterad, syrad och som puré. Lägg alltid upp komponenter i udda antal på tallriken. Fem sparrisar ger en större visuell effekt än fyra, och tre duttar puré ser godare ut än två. Ett annat sätt att få visuell effekt är att bygga på höjden. Sist men inte minst är slutpiffen viktig. Garnera alltid med något färskt, som örter eller blommor.

Växte av utmaningen

Catarina sökte till Sveriges mästerkock redan förra året, men föll på mållinjen innan den sista gallringen. Att inte få tävla vidare gjorde henne frustrerad, men hon ser det i dag som en lärande process och tror att det har gjort henne till en bättre person och kock.

– Att vara med i programmet var absolut det roligaste jag någonsin gjort. Men det var också väldigt nervöst och känsloladdat. Det var skarpt läge under inspelningen, en otrolig tidspress och varje inspelningsvecka var det ju två som åkte ut. Det var många utmaningar och jag lagade många för mig helt nya maträtter. Att jag vann var ju helt fantastiskt. Jag visste att jag kunde laga mat, men var blyg och osäker. Under Mästerkocken fick jag växla upp och våga stå upp för mig själv. Jag har blivit en meter längre och mycket tryggare i mig själv.

Just nu rider hon på svallvågorna efter programmet. Hon njuter av att gästspela som kock, göra cook-along-event på företag och signera sin kokbok. Catarina håller också på med ett hemligt projekt där hon kombinerar sitt öga för mode med sinnet för mat.

Text: Elisabet Widell Bild: Frida Wismar
Taggar 

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Cooking Distilled 1

De kryddar med sprit! Visste du att barskåpet kan tillföra nya smaker i maten och lyfta dina rätter till en ny nivå? Bakom projektet Cooking Distilled och framför kameran står kocken Ludvig Brydolf och regissören Niklas Gunnarsson som delar passionen för mat. Ludvig och Niklas fann varandra när de

Pavlova med sommarbär

Pavlova med sommarbär passar utmärkt som fika, men är också en ljuvlig avslutning på grillkvällen och då gärna tillsammans med ett glas vin från Black Tower. Bakom recept och matchning står Lisa Jildén, Grapevines egna bakverksexpert.