Torrt, smakfullt vin till räkor?

Hej! Jag bor på västkusten och äter ofta färska räkor, men saknar ett riktigt gott vin att dricka till. Jag gillar inte vita viner med för mycket ”smörighet”. Har ni något tips på ett runt och fylligt vitt vin runt hundralappen, som samtidigt är torrt och utan ekfatstoner?

Marianne Oskarsson, Onsala

SVAR: Hej Marianne! Ja, det kan vara svårt att hitta riktigt bra, torra vita viner som även är fylliga. Ett vin som vi tror skulle passa dig i smaken är Famille Excellor Biologique – en klassisk fräsch vit
Bordeaux, gjort på druvorna sauvignon blanc och semillon. Vinet har både mineral och fyllighet samt en balanserad fräsch syra. Smaken är aromatisk med inslag av citrus, örter, krusbär och vanilj.
Skaldjur tenderar att ha en viss sötma, därför bryter det här friska vinet av bra och gifter sig väl med just räkor. Servera vid 8–10°C.

Grapevineredaktionen

Vin till marulk?

Hej! Jag gillar era recept och blir riktigt inspirerad varje gång ett nytt nummer  av tidningen Grapevine landar i brevlådan. Nu till min fråga. Jag har hittat ett recept med marulk, jordärtskockspuré och kantareller som skulle passa bra vid finare middagsbjudningar. Därför undrar jag vilket vin som passar bäst till marulk? Borde jag välja ett vitt vin som är lite fylligare eftersom fisken i sig är
kraftig? Eller har ni tips på ett rött vin som skulle kunna passa? Jag har hört att lättare rödviner ibland passar bra även till fisk.

Markus, Stockholm

Hej Markus, det låter som du har hittat ett spännande recept med marulk. Det går absolut bra att välja ett lättare rött vin om du föredrar det framför ett vitt. Vi vill gärna tipsa dig om ekologiska vinet Santa Tresa Frappato Organic som är gjord på den unika druvan frappato och passar utmärkt till matigare fiskrätter och svamp. Det är ett smakrikt vin som är mjukt med en välbalanserad syra och ett långt och kryddigt avslut, med toner av körsbär, blåbär och örter. Detta kommer bli en mycket bra matchning till marulken. Lycka till med middagsbjudningen!

Grapevineredaktionen

Hur länge kan man spara en öppnad flaska vin?

Svar: När vinet kommer i kontakt med för mycket syre så oxiderar vinet. Det är det som händer om du sparar en öppen flaska vin för länge. Men om du håller flaskan väl försluten och i kylskåp så kan det oftast hålla sig upp till en vecka. Det gäller båda röda och vita viner på flaska. Ju mer vin som finns i flaskan, desto längre håller det. 

Har du en fråga om vin eller vill ha hjälp att matcha vin till en maträtt, skicka din fråga eller ditt recept till sommeliernsvarar@grapevine.se

Grapevine.se

Vad betyder korkskadat?

Svar: Korkskadat innebär att korken är smittad av en särskild bakterie som gör att vinet får en doft som kan liknas vid en fuktig källare eller mögel. Cirka 3 procent av allt vin med naturkork blir korkskadat. Misstänker du att ditt vin är korkskadat kan du ta med dig vinet och gå till butiken där du köpte det, och få pengarna tillbaka (en del av vinet bör då finnas kvar i flaskan). Korkdefekten försvinner tyvärr inte med luftning av vinet, utan brukar istället bli ännu tydligare när flaskan stått öppen ett tag.

Har du en fråga om vin eller vill ha hjälp att matcha vin till en maträtt, skicka din fråga eller ditt recept till sommeliernsvarar@grapevine.se

Grapevine.se

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Vinskolan - I en värld av smaker

Vinvärlden vimlar av doft- och smakbegrepp där en del är lätta att förstå och andra svårare. Vilken är skillnaden mellan bärigt och fruktigt? Och vad i all världen betyder mineral? Kryddigt, mustigt, fruktigt, blommigt, smörigt, mineral, fat – begreppen är många och vi möter dem på Systembolagets

STROH 80%

Starkt och gott!

Klassisk crème brûlée

Klassisk krämig brûlée med knäckigt täcke är den perfekta avslutningen på en god middag. Dessutom är det en praktisk dessert där mycket kan förberedas.