Toscanas stolthet

I Toscana är sangiovese de blå druvornas kung. Sex av Toscanas sju regioner som tillhör Italiens högsta kvalitetsklass för vin, DOCG, är baserade på just sangiovese. Ett riktigt prestigevin är Brunello di Montalcino som numera erbjuds av familjen Tommasi.

Brunello di Montalcino var det första vin i Italien som fick bära DOCG – en beteckning som garanterar vinets kvalitet såväl som dess ursprung. Brunello är en lokal klon av druvan sangiovese och har fått sitt namn av den brunaktiga ton som är speciell för just denna klon. Vinerna skulle kunna beskrivas som kraftfullare varianter av Chianti. Det finns stränga regler som styr framställandet av Brunello di Montalcino: alla viner måste bestå av 100 % sangiovese och lagras i minst 4 år, varav minst två av dessa på ekfat. Vinerna förekommer i en yngre variant och kallas då Rosso di Montalcino.

Montalcino är en mycket kuperad region vars högsta bergstopp når hela 1734 meter över havet, detta trots att Medelhavet befinner sig endast fyra mil bort. Här, bland tysta skogbeklädda kullar, ligger vingården Casisano, familjen Tommasis nyförvärv. En vingård i just Montalcino har länge varit en dröm för familjen Tommasi som bara väljer att investera i exceptionellt välsituerade vinområden – allt för att kunna producera nya högkvalitativa viner.

Familjen äger vingårdar på flera platser i Italien och på nyförvärvet Casisano görs vin av högsta kvalitet. I vingårdens underjordiska källare vilar det rubinröda vinet i slavonska ekfat, i väntan på att avnjutas tillsammans med en god köttbit. 

Text: Elisabet Widell

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Kalorier i alkohol

Många människor vill leva hälsosamt och funderar kanske över sin vikt. De flesta av oss har ett hum om vad som är bra att stoppa i sig när det gäller socker, fett och kolhydrater. Men hur är det egentligen med alkohol – är ett glas vin, en öl eller en snaps en kalorifälla? Ett vin som upplevs som

Bouillabaisse med rouille

Oh la la, fransk matlagningskonst när den är som bäst. Bouillabaisse betyder koka och sänka på franska och mot slutet sänks värmen på grytan, så att fisk och skaldjur behåller sin fina konsistens. ​