Trendspan: app-titligt

Allt mer sköts med mobilen. Restaurangen Pinchos har tagit fasta på utvecklingen och låter sina gäster boka bord, beställa och betala genom en app.

När maten är färdig får gästen ett meddelande i mobilen och maten hämtas i en lucka. Rätterna på Pinchos är från världens alla kök och serveras i tapasstorlek. App-restaurangkedjan finns bland annat i Helsingborg, Örebro, Linköping, Uddevalla och Halmstad.

Bild:Caroline Eriksson (ej från Pinchos) Text: Elisabet Widell

Trendspan: asiatiskt möter nordiskt

Glöm fulfiskad scampi, importerad lågpriskyckling och smakförstärkaren glutamat – nu gäller närproducerade och bra råvaror även på asiatiska restauranger.

I Skövde satsar nyrenoverade Thai House på svenskt kött, Malmökrogen Namu kombinerar koreanska smaker med lokala råvaror, och kycklingen på den vietnamesiska restaurangen Minh Mat i Stockholm är från svenska gårdar. Det är heller inte bara råvarorna som är nordiska, utan även influenserna. På nyöppnade Omakase Köttslöjd i huvudstaden bjuds 15 gäster per kväll på svenskt kött i japansk form, samtidigt som Göteborgskockarna på vRÅ använder både svenska och asiatiska tillagningsmetoder i en och samma rätt. Den asiatiska trenden i stort kommer inte att ebba ut utan snarare öka, menar experter och förespår att vi snart kommer få njuta av mat även från Laos, Filippinerna och Taiwan.

Danilo Restaurang Bar & Café i Göteborg

Danilo restaurang, bar och café. Ett namn att lägga på minnet och ett koncept som är svårt att glömma efter att man satt sin fot innanför restaurangens väggar. Sedan starten år 2006, huserar verksamheten i filminspirerad miljö, i samma byggnad som Filmstaden Bergakungen i Göteborg. Det är därför inte helt opassande att hela koncpetet flörtar med hela Hollywood’s filmfotografi och historia. Bara namnet i sig härstammar från Danilo Donati, en oscarsvinnande ljussättare, kostymör och scenograf.

Hela atmosfären andas filmduk, castings och scenografi, som gäst befinner du dig mitt i strålkastarljuset. ”All lights on you” är även Danilo restaurang, bar och café’s ledord, och kanske är det bland annat därför restaurangen alltid är fullsatt, just för att du som gäst alltid känner dig i fokus och väl omhändertagen. Danilo restaurang, bar och café är en plats för dig som söker skönt barhäng en mysig fika eller lång middag, även för dig som är på väg på väg ut i nöjes- och evenemangs Göteborg.

Jag träffar Fredrik Sönne, VD och grundare Danilo restaurang, bar och café, en gråkall novembermorgon på restaurangen när preppandet för lunch är i full gång. Trots att lokalen vid den här tiden är tom på gäster, är det svårt att inte föreställa sig varför stället blivit så populärt. Det är de små detaljerna som gör det, som skapar en genomtänkt röd tråd. T.ex. har alla rätterna i menyerna döpts efter filmer och skådespelare. Det sker även en otroligt cool filmvisning på toaletterna, och hela lokalens ljussättning och tema ändras utefter Bergakungens filmpremiärer, matcher och evenemang på Scandinavium, men även efter säsong och högtider. För att nämna några detaljer.

Beror konceptet på lokalens läge eller är det så att du själv är en filmfantast och skapade konceptet därefter?

– Vi visste när vi köpte lokalen, att den var i anslutning till SF, det var därför naturligt att använda det temat. Vi reste faktiskt till USA, till bland annat Miami, Las Vegas och New York för att få inspiration. Det stod klart redan då, 2006, att vi ville satsa på ett film-koncept, att vi på så sätt kunde skapa en genuin historia med verkliga karaktärer. Väl hemma fick vi sedan hjälp av STYLT (experter på kreativa koncept/storytelling inom restaurang och turism), som skapade restaurangmiljön åt oss.

Som gäst får du, vid ett Danilo besök, en show före showen kan man säga, eftersom ni växlar teman efter filmpremiärer och evenemang i närheten?

– Haha, ja det kan man säga. Vår restaurang ligger mitt i nöjesepicentrum, ofta är gästerna på väg att se en film eller en show. Dessutom är vår personal väldigt engagerad och kreativ, det är högt i tak och på personalens egna initiativ så skiftar de ofta ”klädnad” beroende på tema. Under Halloween var temat såklart skräck, men just nu gäller James Bond. 

Som den skräckfilmsfantast jag är, föll jag lite för Freddy Kreugers Steak Tartare på menyn, trots att jag egentligen äter mest vegetariskt. Men om du skulle välja 3 rätter från er meny som verkligen representerar er, vilka skulle det vara?

– Vår meny är ganska omfattande, just för att vi har en bred målgrupp med olika smak och tycke. Menyn idag täcker in tre olika kök; italienskt, amerikanskt och asiatiskt. Jag skulle föreslå Bulgogi, en koreansk nationalrätt med Kimchi som är väldigt unik i smaken, och till det asiatisk sallad men jag förselår även att du provar olika ”sharing” rätter med sushi och dumplings.

Danilo Restaurang, bar och café firar nästa år 10 års jubileum. Under åren har de fått ett antal fina utmärkelser. Att döma av juryns motiveringar, får man känslan av att de verkar ha kul på jobbet, att de har en härlig företagskultur och en lojal personal som trivs. 

Vad tror du är receptet på er framgångssaga? 

– Vi har jobbat väldigt hårt med det fysiska rummet, upplevelsen och att gästen skall känna sig väl omhändertagen och i fokus. Vi värderar ”mjukvara” otroligt högt, vi vill ha en personal som känner sig lika omhändertagna, att alla känner sig delaktiga och att det finns utrymme att utvecklas. Vi fick tidigt en mycket bra företagskultur, vilket är allas förtjänst och det är jag mycket tacksam över.

Danilo Restaurang, bar och café korades även nyligen till ”Årets uppstickare” av Business Region Göteborg. Temat var just inspiration och motivation, och juryns utlåtande var att de”visar drivkraft, mod och även sticker ut i så motto och satsar på ett annorlunda koncept”. 

Framtiden verkar onekligen se ljus ut för er. I samband med det här fina priset gick ni ut med meddelandet att ni är en expanderingsfas, där samma koncept skall öppnas på flera orter runt om i landet. Vill du berätta lite mer om detta?

– Ja det stämmer, men var, när och hur väljer vi för tillfället att hålla hemligt.

Om man skulle välja ett ord som får sammanfatta Danilo restaurang, bar och café och koncept, är det genuinitet, trots influenser från glamorösa Hollywood. Jag avslutar den här intervjun precis som jag påbörjade den, med meningen ”Danilo Restaurang, bar och café. Ett namn att lägga på minnet”. Vad exakt som kommer ske i framtiden är alltså i dagsläget hemligt, men med all säkerhet följer expanderingen samma linje som nuvarande restaurangupplevelse.

Catharina Hedfors

Restaurangtips: Pontus Frithiof's Burger & Lobster

I juli slogs portarna upp för ett helt nytt restaurangkoncept i Stockholm- Burger & Lobster. Som namnet antyder, serveras rätter med just hamburgare och hummer och om du frågar oss, är det två storslagna favoriter samlat under ett och samma tak. Konceptet i sig är inte nytt, den första Burger & Lobster restaurangen öppnade i Londons Mayfair 2011 och blev så populär att ytterligare tre filialer öppnade runt om i London och samtidigt en i New York. I september är det även Quatars och  Dubai’s tur. 

Bakom Sverige-etableringen står kocken, krögaren och den sanna entreprenören Pontus Frithiof tillsammans med Thomas Dahlstedt, som har lång erfarenhet inom contract catering och som dessutom är ägare av Modis restauranger. Idén att öppna en svensk filial grundades redan för flera år sedan, då Pontus själv besökte en Burger & Lobster restaurang i London och kände att succékonceptet var genialiskt och att något liknande inte fanns i Sveriges krogvärld. Idag har idén blivit verklighet och restaurangen huserar i en lokal på Norrlandsgatan med livlig och informell atmosfär. I samma lokal låg förut Pontus Frithiof’s välrenommerade restaurang Pontus!. Vägg i vägg hittar du även Restaurang Pocket City by Pontus Frithiof som öppnade i april 2013 och som bl.a. tagit plats på brittiska Guardians lista ”Stockholm's top 10 good value restaurants”. Med andra ord är denna del av Norrlandsgatan väl värd ett besök. Som alla restaurangsatsningar i Pontus Frithiof’s regi, följer Burger & Lobster samma kvalitétsmönster; förutom god mat och en härlig atmosfär, bemöts du som matgäst alltid med leenden och en otroligt kunnig och serviceminded personal. Att läget för de båda restaurangerna är perfekt alldeles intill Stureplan i centrala Stockholm, sätter såklart pricken över i:et.

Burger & Lobster menyn består av endast 3 unika rätter och konceptet är kaxigt enkelt: en hamburgare, en lobster roll och en 700 grams hummer, grillad eller kokt. Det går bra att dela på rätterna så att du får en halv hamburgare och en halv hummer för samma pris.(Prisnivån är runt 275 kronor per rätt).

Grapevine.se träffade Pontus Frithiof för att höra mer om den nya satsningen.

Skiljer sig den svenska filialen åt från övriga Burger & Lobster restauranger?
– Nej, eftersom konceptet är franchising är vi hårt styrda vilket gör det enkelt för oss och vi lägger all fokus på att ge bra och trevlig service. Det är också en trygghet för Burger & Lobster kunden att dom vet att vår hamburgare är identisk med Londons och New Yorks. Fördelen med ett färdigt koncept onekligen. Och kvalitén är riktigt bra.

Vego- och hälsotrenden har brett ut sig i Sverige under de senare åren. Kommer man som vegetarian att erbjudas något vegetariskt på menyn, t ex vegoburgare? – Nej, något vegetariskt alternativ finns det inte, men vägg i vägg på Pocket by Pontus finns såklart goda vego-rätter på menyn. Du behöver inte ens lämna huset!

Hur ser framtidsvisionen ut för Burger & Lobster?
- Med tanke på att vi har rättigheter för hela Skandinavien, ser vi Stockholmsfilialen som ett startskott, och vårt enda mål just nu är att göra den så bra som möjligt. Sedan får vi se var nästa nedslag blir.

Text: Catharina Hedfors
Foto: Pressbilder Burger & Lobster

Catharina Hedfors

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Vin till nötkött?

När du skall välja vin till nötkött skall du tänka på om köttet är magert eller av fetare slag, alltså samma tumregel som när du väljer vin till fisk. Det beror som alltid även på hur köttet är tillagat och vad som serveraras till. När man pratar om fetare nöttkött menar man t ex entrecote eller

Sallad med anka och apelsin

Anka á l'Orange är en delikatess för många, men kräver både tid och tålamod. Här kommer en lite enklare variant inspirerad av denna rätt.