Tyska klassiker från Rehn

Under snudd på 100 år har vinproducenten Reh Kendermann utvecklats från ett litet familjeägt vineri till en av Tysklands ledande vinexportörer. I Sverige är företaget mest känt för Black Tower – en modern klassiker med kultstatus på den tyska vinhyllan.

Text: Karin Strand och Lars Collin

Tysklands till ytan största vinregion heter Rheinhessen. Området ligger i en dal på floden Rhens vänstra strand och är omgivet av kullar. Klimatet är milt och bergen skyddar mot vinden. Här odlas klassiska vita druvor som rivaner, sylvaner och riesling och här har vinfirman Reh Kendermann sitt säte.
Historien om Reh Kendermann startade när den 22-årige Carl Reh år 1920 öppnade en vinhandel i Leiwen vid Mosel och började sälja druvor, must och vin som han föräldrar tillverkat under många år. Carl Reh fick snabbt snurr på affärerna och 30 år senare fick han hjälp av sonen Günther Reh. Tillsammans skapade de vad som kom att bli ett av 1950-talets mest moderna vinerier i Tyskland. 
På 1980-talet tog tredje generationen Reh över verksamheten. Carl Reh den yngre och hans hustru Andrea genomförde så småningom en fusion med vinkonkurrenten Hermann Kendermann, vilket ledde till att det ikoniska vinet Black Tower hamnade i det nybildade företaget Reh Kendermanns produktportfölj. I samband med fusionen flyttades huvudkontoret till Bingen.

Varumärket black tower föddes redan 1967 och de första åren fanns vinet i en svart flaska av keramik. Idén var helt enkelt att spegla namnet visuellt. Tre år senare ersattes keramiken med svart glas. Designuppdateringen gick hem, hela 500 000 flaskor såldes under år 1970. Ett decennium senare var siffran uppe i svindlande 13 miljoner buteljer. 
Sedan 2010 har Black Tower dagens utseende – en innovativ lösning där den övre delen av flaskan är svart och den nedre transparent, en så kallad split bottle. 
– Vi ser kontinuerligt över designen och från och med nästa år ändrar vi etiketterna så att de blir lite ljusare, säger Esther Schumacher, brand manager på Reh Kendermann.
– Det svarta på flaskan är ju ikoniskt, men hela designen är rätt maskulin medan huvuddelen av våra konsumenter är kvinnor. Därför lättar vi upp etiketterna lite.
I dag exporteras Black Tower till 35 länder och den näst största marknaden för varumärket är Sverige. Det bidrar till att Reh Kendermann är extra lyhört när det gäller preferenser hos de nordiska konsumenterna, något som bland annat lett till att Black Tower-vinerna i dag är veganvänliga (läs mer på nästa sida).
Med sin fräscha syrlighet och fruktsötma är Black Towers klassiska Fruity White ett vin som passar till het mat, gärna asiatisk. Rivaner är en ung druva att lita på, inte minst när den får växa i Rheinhessen, och det är just härifrån druvorna till Black Tower Fruity White kommer.
Rivaner ansågs länge vara en korsning mellan druvorna riesling och sylvaner, därav namnet, men senare tids forskning har funnit att det handlar om riesling och madeleine royale.

Reh kendermann är ett företag som ständigt utmanar sig självt och bjuder på nya upplevelser. Veganvinerna är ett exempel, ett annat är de designmässiga specialutgåvor av Black Tower som lanseras två gånger om året i form av fodral till flaskorna. Black Tower Fruity White lanseras i en vinterdesign och en sommardesign – nya inför varje säsong. Vintertid kan det handla om snö och slädar, sommartid om blommor och blad eller annat med anknytning till sommarnatur. Motiven varieras i det oändliga och gör flaskorna till något av samlarobjekt. 
– För några år sedan hade vi ett fodral med blå och gula fjärilar som gick hem bra i Sverige, säger Esther Schumacher. 

Veganska viner
I takt med att intresset för veganska produkter vuxit på livsmedelsmarknaden dyker det även upp allt fler viner som är märkta ”vegan friendly”. De Black Tower-viner från Reh Kendermann som produceras för den svenska marknaden är alla veganska.
– Vår huvudprodukt, Black Tower Fruity White, är veganskt sedan 2016 och våra mousserande viner är både ekologiska och veganska sedan februari 2018, berättar Esther Schumacher, brand manager på Reh Kendermann.
Men vad innebär beteckningen ”vegan friendly wine”? Under jäsningen av vinet bildas proteiner, som gör att vinet blir grumligt. Ett sätt att få bort grumligheten är att filtrera vinet genom ett finmaskigt filter, men många producenter använder sig av animaliskt protein för att göra vinet klart. Omtappning sker sedan under hela jäsprocessen vilket innebär att det inte blir kvar några ämnen från klarningen i det färdiga vinet. 

För veganska viner behöver klarningen ske utan inblandning av animaliska produkter. Förutom filtrering går det att klarna vinet med exempelvis ärtprotein eller en speciell sorts lera, bentonit. Black Tower-vinerna klarnas med ärtprotein och bentonit.

 

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Skördefest

September är skördetid. Botanisera bland frukt, grönsaker och rotfrukter. laga mat på stora fat och bjud på skördefest. här får du tipsen som gör att gästerna stannar länge. När gästerna är många är det smart att bjuda på buffé och varför inte låta gästerna bidra? Knytkalas är både opretentiöst och

Ramos Elegant White

Fräscht, torrt vitt vin från Portugals mest främsta vinmakare João Portugal Ramos

Underbar löjromsdipp till kräftorna

Duka upp till skaldjurfest! Den här löjromsdippen blir en given favorit till picknickens alla skaldjur!
Tänk på att förvara skaldjuren kallt.