
Upptäck Champagne
Förtrollande vindalar, charmiga småstäder och kulinariska höjdpunkter. Följ med på en resa till mytomspunna Champagne där vi besöker champagnehuset Beaumont des Crayères och får lära oss mer om den ädlaste av alla drycker.
Det är höst när vi besöker Champagne. Landskapet är mjukt böljande och rankornas lövverk lyser som guld i höstsolen. Enstaka druvklasar hänger kvar på rankorna. Det är druvor som inte var tillräckligt mogna när man skördade. Jag knipsar av en blå druva och smakar. Den är söt och god. Jag undrar om jag just ätit min första champagnedruva och blir upprymd av tanken. Jag befinner mig utanför staden Épernay, i området Vallée de la Marne som är känt för att odla pinot meunier – en av de tre klassiska champagnedruvorna. I granndistriktet Côte des Blancs är chardonnay kung, medan den blå druvan pinot noir är mest odlad norrut. Efter att ha ätit några druvor till och beundrat vindalens vidsträckta utsikt återgår jag till mitt sällskap och tillsammans styr vi kosan mot champagnehuset Beaumont des Crayères.
Bubblande besök
Beaumont des Crayères ligger i utkanten av Épernay. Byggnaden är oansenlig i rött tegel, men entrén är pampig. Pierre Lecoeur, marknadsutvecklare på Beaumont, hälsar oss välkomna i champagnehusets foajé och frågar på artigt franskt manér om vi möjligen är sugna på att prova lite champagne. Det är vi. Snart har vi varsitt glas med Beaumont des Crayères Grand Réserve Brut i handen. Medan vi njuter av den friska champagnen berättar Pierre att Beaumont des Crayères grundades 1955 av en grupp vinodlare. I dag består kooperativet av 250 vinbönder som tillsammans odlar 90 hektar champagnedruvor. Pierre höjer sitt glas.