Vad är det för skillnad på olika typer av rosévin?

Enligt Leo Hansson, kundansvarig för restauranger på Hermansson & Co och en av Grapevines sommelierer, ger färgen på ett rosévin en fingervisning om vinets smak.

Hur får rosévin sin smak och färg?

– När man tillverkar rosévin tar man mörka druvor och pressar dem under en kort period. Skalen ligger sedan med i själva pressproceduren och jäsningen och det är i skalet som själva färgen sitter. Ju kortare tid druvorna och skalet har kontakt med musten desto ljusare blir vinet. Mer skalkontakt ger därför ett mörkare rosé men också ett fruktigare vin. Men fruktigheten på vinet avgörs också av vilken druva man väljer och i vilket klimat som druvan odlas. Ett varmt klimat ger mer socker i druvan, vilket i sin tur ger ett fruktigare och fylligare rosévin.

Går det trender i rosé?

– Absolut, men nu pratar vi bara färg, inte ursprung. I Sverige är trenden just nu att det ska vara laxrosa roséviner. För några år sedan var det mörkare rosé som gällde. Det hänger nog ihop med att vi dricker mer vitt vin och att många upplever att en ljus rosé kanske känns lite lyxigare. Rosévinerna från nya världen, till exempel Sydafrika och USA, styrs mycket av trender medan länder i Europa, som Frankrike och Spanien, mer påverkas av traditioner. I sydöstra Frankrike, i Provence, görs till exempel nästan enbart laxrosa rosé och i Spanien är det vanligt med mörkare roséviner. Där handlar det mer om hur det alltid har varit och att vinet anpassas efter den lokala gastronomin.

Kan man dricka rosévin till allt?

– Ja, jag tycker det. Rosévin går att anpassa till rätt mycket men allra bäst gör det sig till enklare rätter som sommarbufféer, fisk och skaldjur. Men väljer man ett mörkare rosévin, med högre fruktinnehåll, kan det passa utmärkt till ett lite kraftigare maträtt.

Vilken temperatur är bäst att servera rosévin?

– Svalt, ungefär som vitt vin. 11–13 grader är det optimala. Kyl vinet i kylskåp och ta fram det tio minuter innan det ska serveras, då får det perfekt temperatur.

Kan man lagra rosévin?

– Nej. Eller rättare sagt, visst går det att lagra, men rosévin vinner generellt inte på lagring.

Det finns dock några undantag som till exempel en del rosé Champagne som kan utvecklas fint med lite ålder. Rosévin tillverkas för att konsumeras direkt.

Varifrån kommer färgen?

Det är i skalet som själva färgen sitter. Mer skalkontakt ger därför ett mörkare rosé men också ett fruktigare vin.

Text: Linda Fagerlind Berkö

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Italien i Sälen

Alldeles vid högfjällets fot, i ett pittoreskt men ganska oansenligt svart trähus öppnar sig ett gastronomiskt paradis för den som älskar att avnjuta Italien på tallrik och – inte minst - i glas. Välkommen till Appetito! Oavsett du söker det är italienska köket, dess viner eller en härlig måltid

Fluffigt och aromatiska bröd

Ett härligt bröd signerat kändisbagaren Sèbastien Boudet. Brödet passar utmärkt till sallader, omeletter, men är också gott att använda till att suga upp såsen till gäddquenellerna.