Vadå ekologiskt?

Vad är egentligen ekologiskt vin och är det sant att man får mindre huvudvärk dagen efter om man bara har druckit ekologiskt vin? Vi ställde frågorna till Erika Lundgren , Grapevines miljö- och hållbarhetsexpert, tillika hållbarhetschef på Hermansson & Co. 


Vad är det för skillnad mellan naturvin och ekologiskt vin?
– Gemensamt är att inga kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel får användas.
Producenter av naturviner vill ha så liten påverkan på tillverknings-processen som möjligt, men det finns ingen extern kontroll eller märkning som reglerar. Oftast tillsätts inga sulfiter, men om det görs sker det i begränsad mängd. Dessutom väljer de allra flesta att inte filtrera vinet, vilket ger naturvinet en speciell, lite grumlig, karaktär.

Vad är det egentligen som är så bra med ekologiskt?
– Att tillverka kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel innebär även stora utsläpp av växthusgaser som man slipper med ekologisk odling. Dessa kan nämligen störa den naturliga biologiska mångfalden. Kemiska bekämpningsmedel tränger dessutom in i växten, och verkar inifrån. Alltså finns de kvar i druvan och vinet efteråt, om även i mycket små mängder.

Får man mindre huvudvärk dagen efter om man enbart druckit ekologiskt vin?
– Det finns inga vetenskapliga belägg för att ekologiska viner skulle ge mindre huvudvärk än icke-ekologiska viner. Alkoholen och mängden man dricker är trots allt den största boven i dramat.

Däremot kan en del personer vara överkänsliga mot sulfiter. Sulfiter finns naturligt i alla viner och tillsätts dessutom i stort sett alltid. För ekologiska viner tillåts dock endast en begränsad mängd.

Däremot kan vissa även vara känsliga mot histaminer, som förekommer naturligt i vin, och förekommer mer i tunga röda viner än lätta vita. Det kan förklara varför en del upplever att de får mer huvudvärk av rött vin än av vitt. 
 

Välkommen att höra av dig med frågor till mig på erika@hermanssonco.se

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Italiensk själ – chilensk jord

Historien om vinhuset Viña Canepa går tillbaka till 30-talet, men berättelsen börjar egentligen redan 1914. Här berättar vi hur en ung italiensk man blev en av Chiles viktigaste vinproducenter och presenterar ett nytt och gott chilenskt vin. Samma år som första världskriget bröt ut lämnade den 15-

Angostura 1919

Lagrad premium rom

Örtsmör

Härligt örtsmör som får pikant smak av pepparrot. Smöret kan enkelt varieras genom att smaksätta det med rivet citronskal, dijonsenap eller rostade dillfrön.