Värdet av avfall

I skolan fick jag lära mig att all materia är beständig. Ingenting försvinner. Inte heller avfall. Numera pratas det på hållbarhetsspråk om cirkulär ekonomi: att skapa produkter som inte ger något avfall utan istället skapar ”råvaror” till nästa process. Och nästa. 

Ett exempel från vår bransch är användandet av vinetiketter med vattenlösligt lim istället för självhäftande plastetiketter. Det sistnämnda leder nämligen till att glaskrosset under etiketten sorteras bort och därmed inte kan återanvändas. Samtidigt kan det vara bra att känna till, för oss konsumenter som vill göra rätt, att metallkorken kan följa med i glasinsamlingen då den är lätt att sortera ut i återvinningsprocessen. Svenskar är som bekant duktiga på att sortera avfall och just när det gäller glas är Sverige ett av världens bästa länder. Över 90 procent av alla glasförpackningar lämnas tillbaka för återvinning och nästan två tredjedelar av glaset blir till nya glasförpackningar. Det återstående glaset återvinns för att bli isoleringsmaterial i byggindustrin.

Som företag tar Hermansson & Co sitt förpackningsansvar genom att, liksom många andra, vara anslutna till återvinningsföretag som hanterar insamling och återvinning av förpackningar. Allt material i en förpackning; en glasflaska med metallkork eller kork med metallhölje, en bag-in-box i papp med innerpåse och plasthandtag – allt redovisas i vikt och volym och betalas för att tas omhand. För varje 75 cl vinflaska utgör 36 öre finansieringen av insamling och återvinning. Vinsterna är många. I exempelvis glastillverkning sparas 20 procent av energin om återvunnet glas används. Glas kan dessutom återvinnas hur många gånger som helst utan att förlora i kvalitet medan kartong kan återvinnas fem till sju gånger utan att styrkan försvinner. Vem vet, bag-in-boxen blir kanske ett paket med frukostflingor eller några sidor i en spännande roman. Burken med rödbetor på bordet har kanske varit en tjusig roséflaska. Kanske blir det lite roligare att sortera sopor nästa gång om man kan klura på vad skräpet ska bli i sitt nästa liv.

Välkommen att höra av dig med frågor till mig på jessica@hermanssonco.se

Jessica Boklund

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Danilo Restaurang Bar & Café i Göteborg

Danilo restaurang, bar och café. Ett namn att lägga på minnet och ett koncept som är svårt att glömma efter att man satt sin fot innanför restaurangens väggar. Sedan starten år 2006, huserar verksamheten i filminspirerad miljö, i samma byggnad som Filmstaden Bergakungen i Göteborg. Det är därför

Paternoster Don Anselmo

Aglianico del Vulture DOC

Glögg med guldkant

En smakrik rödvinsglögg med lätt citrussmak och toner av lakrits i eftersmaken. Får du inte tag på Angostura Orange kan du ta några stänk Angostura Bitter och en extra apelsin.