Varför lufta vin?

Malin Rhodin är en av Grapevines sommelierer. Ett av hennes experttips är att lufta vinet för att få fram den ultimata smaken. 

Alla viner vinn er på luftning, även boxviner och vita viner. Äldre viner ska dock dekanteras istället för att luftas.

Vad händer när man luftar vin?
– När det tillförs luft till ett vin påbörjas en oxidering som gör att oönskade dofter, som exempelvis svavel, dunstar bort. Men framför allt öppnas vinet upp så aromer kan frigöras.

Vissa viner brukar man beskriva som ”knutna”, vilket betyder att de ännu inte utvecklat sin doft och arom till sin fulla potential. Här kan luftning bidra till att öppna upp vinet och få fram dess fruktighet och fräschör. Kort sagt: ett vin utvecklas och får en mjukare och fylligare arom av att luftas.

Vad behöver man tänka på när man luftar ett vin?
– Använd gärna en bredbottnad karaff och häll upp vinet på ett ”robust” sätt. Snurra sedan karaffen några varv för att låta luften cirkulera in i vinet. Låt sedan vinet stå en stund. Hur länge man bör låta vinet vila i karaffen innan det ska avnjutas varierar beroende på hur kraftigt det är. Till exempel har väldigt tanninrika viner en tendens att vara mer knutna till en början, och kräver därför oftast mer luft för att öppna upp sig och visa sin fulla potential. Ska jag servera ett sådant vin till en middag så häller jag upp det i karaffen redan på förmiddagen.
 

Vad är skillnaden på luftning och dekantering?
– Har man ett äldre rött vin bör man dekantera istället för att lufta. Vid en dekantering vill man förutom att ge vinet luft även få bort vinets fällning som bildats och lagt sig som en bottensats i flaskan. Fällning bildas när ett vin åldras, och består främst av rester från druvans skal. Vid dekantering kan man använda samma typ av karaff som vid luftning, men här häller man istället över vinet varsamt så att man säkerställer att inte bottensatsen följer med.

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Restaurangtips: Pontus Frithiof's Burger & Lobster

I juli slogs portarna upp för ett helt nytt restaurangkoncept i Stockholm- Burger & Lobster. Som namnet antyder, serveras rätter med just hamburgare och hummer och om du frågar oss, är det två storslagna favoriter samlat under ett och samma tak. Konceptet i sig är inte nytt, den första Burger & Lobster restaurangen öppnade i Londons Mayfair 2011 och blev så populär att ytterligare tre filialer öppnade runt om i London och samtidigt en i New York. I september är det även Quatars och Dubai’s tur.

Tommasi Amarone Classico

Ett fylligt rött vin med stor doft och smak, serveras till smakrika rätter eller till hårdostar.

Kanderade nötter med chili och flingsalt

black tower-vinerna passar till het mat, gärna asiatisk. Vinet gifter sig bra med rätter som till exempel innehåller chili, ingefära och koriander. Anledningen är den halvtorra karaktär som utmärker Black Tower-vinerna. Bjud exempelvis på ett glas Black Tower Organic Sparkling Ice, som har en fruktig smak med inslag av persika, gula päron, krusbär och jasmin, till en skål heta och lite söta chilinötter innan festmiddagen. Det mousserande vinet kan även med fördel serveras med is i glaset.