Världsmästaren Dosa Ivanov är "Bartender of the year"

Nyligen avgjordes den prestigefyllda tävlingen "Bartender of The Year" i World Cocktail Championships. Som värdig vinnare utsågs Dosa Ivanov, Bar Supervisor på Clarion Post Hotel i Göteborg. Men en världsmästartitel var inte nog för Dosa. Dagen innan "Bartender of the year" avgjordes, kammade han även hem ”Longdrink”- världsmästartiteln med sin drink ”Grand Horizon”, gjord på bland annat Angostura 1919. Ett stort grattis till kung Dosa Ivanov och till de två världsmästartitlarna från oss på Grapevine.se. 

Dosa Ivanov har många års tävlingsvana och beskrivs som cool, målmedveten och en riktig vinnarskalle. Att det var just han som tog hem de fina titlarna, gjorde därför ingen förvånad. Han har ett skarpt sinne för smaker och presentation, har en positiv, glad och härlig attityd som gärna smittar av sig på dem han serverar. Dosa bor i Partille utanför Göteborg med sambo och två barn.

Bartender of The Year i World Cocktail Championships gick av stapeln i Sofia, Bulgarien, och är en anrik tävling som daterar tillbaka till 1950-talet. Det är en tävling för världens bartender-elit, där hela 60 länder finns representerade. Tävlingen arrangeras årligen av IBA- International Bartenders Association. Att vinnardrinken innehåller Angostura 1919, är faktiskt en god slump. Inför denna tävling lottades nämligen två huvudspritsorter fram, som de tävlande sedan komponerade ihop sina drinkar utefter. Grapevine.se fick chansen att prata med Dosa Ivanov och gratulera till vinsterna:

Stort grattis Dosa, inte bara till en världsmästartitel utan till två! Det måste kännas underbart?
–  Ja det är otroligt roligt, en fantastiskt känsla.

Hur kände du när du fick veta att en av huvudspritsorterna var Angostura 1919? Blev du lika glad som vi tro?
– Ja, jag blev nöjd med att få två klassiska bra spritsorter att arbeta med; Angostura 1919 och Grand Marnier. Angostura 1919 är en riktigt bra rom, dessutom visste jag att de bidrag som kommit långt eller vunnit tidigare år i tävlingen, också haft rom som ingrediens. Så det kändes jättebra. ”Vad kan gå fel” med så bra sprit!

Vad tycker du är det bästa med Angostura 1919, hur står den ut i förhållande till andra rom-sorter? 
– Jag tycker att Angostura 1919 är ”solsken på flaska”, haha. Den är silkeslen, rund och med smak av vanilj och toffée. Den var helt perfekt för min drink Grand Horizon. Jag rekommenderar även att använda den i klassiska drinkar som Daquiris och Mojitos, just för att förhöja smaken och ge drinken en rundare karaktär. 

När finns Grand Horizon att köpa på Clarion Post Hotel?
Vi drar igång redan imorgon (fredag 23/10) från kl.16, då har vi en popup/eventbar där vi serverar vinnardrinken. Såklart kommer den även att finnas på vår drinklista. Varmt välkomna att prova!


För er som inte bor i närheten av Clarion Post Hotel i Göteborg, kommer här receptet på Grand Horizon. För er andra som bor i närheten; Clarion Post Hotel är väl värt ett besök, passa på att säga hej till Dosa Ivanov och smaka på vinnardrinken.  
 

Vinnardrinken Grand Horizon
3 cl Angostura 1919
3 cl Grand Marnier Cordon Rouge
2 cl Monin Peach Purée
2 cl Routin 1883 Spicy
4 cl Apple Juice (cloudy)
1 cl Lime Juice, fresh

Dekorationen består av apelsin, rädisa, vanilj och texas gräs.

Mer information om tävlingen hittar du här 
Vill du veta mer om Angostura 1919? Läs här

Text: Catharina Hedfors Bild: Anette Strand

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Matkreatör

Stjärnkocken Paul Svensson är ständigt aktuell. Han föreläser om hållbar matlagning, coachar mästerkockar på tv, spottar ur sig en kokbok om året och nyligen utsågs Restaurang Fotografiska, där han är matkreatör, till ”Årets terroir”. Paul Svensson är inte vegetarian. Tvärtom, han uppskattar både

Tommasi Grappa Di Recioto

Gjord på prestigefylld Recioto

Glasnudelsallad med mango och räkor

Nyttig och fantastisk god nudelsallad med fräscha smaker av mango och koriander.