Veganvänliga viner

Här och var kan man stöta på begreppet veganvin. Du kanske undrar vad det betyder. Att välja vegankost innebär att man undviker alla slags födoämnen som kommer från djurriket. Men vad har djur med produktionen av vin att göra?

Under jäsningsprocessen bildas så kallade slöjor i vinet från jästrester och proteiner. För att få ett klart vin och få bort fällningar i buteljen kan man filtrera vinet, vanligtvis genom så kallade skiktplattor. Man kan också använda klarningsmedel, vanligen bentonit, som är ett slags lera, eller animaliska tillsatser som exempelvis äggvita eller fiskgelatin. Klarningsmedlet hjälper till att separera och dra ner proteinerna till botten av vinkaret där de blir bottensats som åtskiljs från vinet vid tappning.

Då det är en enklare process att klarna vinet genom filtrering så används inte klarningsmedel från exempelvis växt- eller djurriket lika ofta. Om du tycker att det här med fisk och lera inte låter så trevligt, kan det vara bra att känna till att alla klarningsmedel försvinner ur vinet i samband med klarningen, det är det som är själva vitsen med proceduren.

Hur vanligt är det då med veganviner och hur vet man om ett vin är veganvin eller inte? På flaskans etikett behöver man idag bara informera om de tillsatser i produktionen som är allergena, det vill säga kan orsaka allergier som exempelvis sulfiter och ägg. Vissa producenter väljer dock även att informera och märka ut sina veganvänliga viner - alltså viner där mineraler eller plantbaserat protein använts för att göra vinet klarare och fylligare. 

De flesta av våra mest sålda viner är veganvänliga. Vill du veta exakt vilka så finns de här, Veganvänliga viner i Grapevines sortiment (.pdf).

Välkommen att höra av dig med frågor till mig på erika@hermanssonco.se 

Erika Lundgren
Taggar 

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Veckans vintips: fyllig smart Syrah

Veckans vintips är ett succévin och kommer från Portugal och vinhuset JP Ramos.Vinet heter Smart Dog Syrah och Smart Dog finns även som vitt och rosé. Praktiskt nog så finns Smart Dog Syrah i två storlekar, både på flaska och box. Fråga efter vinet i din Systembolagsbutik om du inte hittar det på

Vila Santa Reserva Magnum

Nyanserat och kryddigt vin

Ostfylld ravioli med parma och salviasmör

Lättlagad pastarätt med mycket smak.