
Vilket vin till fasan?
Jag fyller år i början av oktober och tänkte bjuda mina vänner på middag. Jag har hittat ett recept från Leif Mannerström som passar bra nu när hösten närmar sig. Jag tänkte bjuda på fasan som serveras helstekt tillsammans med calvadosgrädde, potatis, rotselleri, äpple och pärllök. Förutom calvados och grädde innehåller calvadosgrädden viltfågelfond, äppelmos, salt och peppar. Vad föreslår ni att jag ska bjuda på för vin till denna lite ovanligare rätt som verkar så god?
Inga-Lill Persson, Torekov
Svar: Hej Inga-Lill! Till denna spännande rätt rekommenderar vi ett runt och mjukt vitt vin med ekfatskaraktär. Vinet heter Eden Valley Chardonnay (art nr 74634) och kommer från den australiensiska vinproducenten Berton Vineyards. Vinet har en fyllig smak och är fruktigt med inslag av honungsmelon, persika och lime samt rostade fat. Syran i vinet samt de runda fattonerna gifter sig fint med calvadosgrädden. Vinet har även ett välbalanserat och långt avslut, vilket är trevligt.
Grapevineredaktionen
Har du en fråga om vin eller vill ha hjälp att matcha vin till en maträtt, skicka din fråga eller ditt recept till sommeliernsvarar@grapevine.se