Vin till asiatisk mat?

Asiatisk mat är som bekant ofta kryddstark och har distinkta smaker; het chili, sötsurt, curry, gurkmeja, kokos, citrongräs m.m. Asien täcker många  olika smaker och kök; japanska, indiska, thailändska, kinesiska, vietnamesiska mfl. Därför är det en utmaning att välja vin till  just asiatisk mat.

Till rätter med biff passar i regel mjuka och bäriga röda viner (förslag Black Tower Smooth Red eller Santa Tresa Frappato Organic). Till sushi med wasabi och ingefära passar halvtorra vita viner bra, de dämpar hettan i maten (förslag Anselmann Riesling Kabinett). Till wokade rätter med sesamolja och inslag av mycket vegetariskt lämpar sig torra och fruktiga vita viner (förslag Smart Dog White).  Det thailändska köket har en mängd olika smakinfluenser från sött till syrligt och dessutom mycket hetta från chili. Här passar vin med lite syra, gärna halvtorra vita viner som gewurztraminer eller rivaner (förslag Black Tower Rivaner). Indisk mat är den som är svårast att kombinera med vin, maten är i regel mycket kryddad och stark och alkohol förstärker hettan. Här passar faktiskt mineralvatten bäst, ljus öl eller alkoholfritt vin (förslag Les pres, alkoholfritt). 

Det här är generella tumregler, men som alltid beror matchningen på ingredienser, kryddning och tillagning, vilket gör att man får anpassa utefter specifik rätt. Se nedan förslag på viner som passar ur vårt sortiment. 

Kan man dricka rött vin till fisk?

Ja, tro det eller ej, det går faktiskt alldeles utmärkt att dricka rött vin till fisk! Detta är säkert en mycket trevlig överraskning för er som hellre föredrar rött vin i allmänhet framför vitt vin. Men vad skall man tänka på när man väljer ett rött alternativ till just fisk? Jo, vinet skall vara lätt, mjukt, bärigt och det skall gärna ha en bra fruktsyra. Väljer man ett strävare vin med mycket tanniner, riskerar man att dumt nog locka fram en "bismak" i fisken. 

Rött vin till kokt/ugnsbakad eller lättare stekt fisk
Ett typiskt exempel på ett vin som passar bra här är ett mjukt och bärigt rött vin av druvan Pinot Noir. Det är ett klassiskt vin med ursprung och hjärta i Bourgogne, Frankrike. Ett annat något kryddigare alternativ är viner gjorda på den unika druvan Frappato, med ursprung i Sicilien, Italien. Santa Tresa Frappato Organic finns i Systembolagets ordinarie sortiment och kostar 81 kr

Rött vin till kraftigt stekt- eller grillad fisk
Här är det återigen viktigt att ha i åtanke att vinet inte bör vara strävt, alltså det skall inte innehålla för mycket tanniner. Däremot, om fisken är stekt lite längre eller grillad, kan du med fördel välja ett fylligt rött vin. Ett bra exempel är ett vin med lite runda ekfatstoner, förslagsvis Prado Rey Crianza som kostar 89kr, också detta i Systembolagets ordinarie sortiment. 

 

Vin till vegetariskt?

För dig som gillar vegetariskt finns bra dryckesalternativ, och som alltid beror det på ingredienserna i rätten. Generellt är tumregeln vad det gäller vin att vitt och rosé passar bäst. Med detta sagt, är det viktigt att ha i åtanke vilka tillbehören eller ingredienserna är. 

Har du lite fetare tillbehör/ingredienser i rätten såsom ost, grädde och olja så går det utmärkt att matcha med ett rundare vin, t ex en chardonnay med ekfatstoner. Har du kryddstarka eller asiatiska influenser i din rätt, passar ett vin med mer fruktsötma, t ex en halvtorr riesling eller gewurztraminer. Sötare tillbehör matchas med halvtorrt vitt eller rosévin. Nedan ser du bra exempel på viner ur vårt sortiment som passar till vegetariskt

Vin till lamm?

Lammkött i sig är ett ganska milt kött, om rätten inte är kryddig passar därför ett mjukare vin t ex Santa Tresa Frappato Organic eller Romeo från Tommasi.

Viner gjorda på druvan pinot noir passar också mycket bra. Är lammrätten kryddad med vitlök och örter passar Domaine Du Clos De Sixte Lirac från Alain Jaume & Fils perfekt, vinet är bland annat gjort på syrahdruvan som lyfter örterna i rätten. Skall du servera en mustig gryta, passar ett spanskt kraftigt rödvin som Prado Rey Crianza, det har en lång och kryddig eftersmak som harmonierar med grytans fylliga konsistens.

Vin till kyckling?

Kyckling är ju populärt i många varianter på rätter, därför är det svårt att säga att ett specifikt vin passar till. Det beror helt på kryddning och tillbehör.

Till lättkryddad kyckling med mild smak passar rosévin, te x Tommasi Baciorosa Appassionato. Föredrar du hellre vitt vin skall du satsa på ett vitt vin som är friskt och fruktigt som t ex Smart Dog White eller Tommasi Le Volpare Soave. Vitt vin som är druvigt och blommigt kan passa bra om rätten innehåller lite hetta. Exempel på druvigt och blommigt vin är Tommasi Adorato Appassionato. Föredrar du att dricka rött vin passar generellt lättare och mjukare viner som t ex Santa Tresa Frappato Organic eller Black Tower Smooth Red. Är rätten väldigt smakrik passar ett något fylligare rött vin, gärna med fattoner. Ett exempel på ett sådant vin är Tommasi Surani Atlas Organic.

Vin till fläskkött?

Fläskkött har en mjuk smak som är enkel att kombinera till vin, men som alltid beror det på ingredienserna i maträtten eller tillbehören.

Är kryddningen smakrik passar ett mustigt vin, t ex Le Verdier Côtes du Rhône Villages eller Lyngrove Shiraz. Till klassikern fläskfilé med potatis och gräddsås, passar ett rött vin som är fruktigt och smakrikt. Exempel på ett sådant vin är Tommasi Valpolicella. Till fläskkött som är grillat, som har lite brända toner passar Ramos Reserva bra eftersom det är både fylligt och smakrikt. Om du lagar en rätt med rökt fläsk, bacon, passar Lyngrove Red Gold Pinotage bra eftersom vinet har både frukt och fatkaraktär och en liten rökig ton.

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Med fokus på klimatet

Våren kom tidigt i år. Beror det på ett varmare klimat? Troligen. I vilket fall som helst har klimatfrågan fått ökad uppmärksamhet och betydelse i våra liv.

Rådjursfilé med potatis- och jordärtskocksgratäng samt portvinssås

Rådjurskött har en mild viltsmak och köttet är både mört och magert. En krämig jordärtskocksgratäng blir ett perfekt tillbehör.