Vin till fisk och skaldjur?

Skaldjur är lite speciellt, här råder sötma fast man ofta förknippar havets läckerheter med sälta. Köttet i sig har nämligen en viss sötma. Därför passar mousserande, vitt eller rosévin av typen ”friskt och fruktigt”. Exempel på sådana viner är Gancia Prosecco Brut (mousserande), Chablis l’Egantière, Tommasi Baciorosa Appassionato. Om du gratinerar skaldjuren eller halstrar, kan du med fördel välja ett lite fylligare vitt vin, t ex Tommasi Le Volpare Soave eller Tommasi Poggio al Tufo Vermentino.

När det gäller fisk, råder olika matchningar beroende på om det är en fetare fisk eller inte. Exempel på fet fisk är strömming, lax och makrill. I ”familjen” magra fiskar ingår t ex spätta, torsk, kottlettfisk och gädda. Fet fisk matchas bäst med vin som har bra syrlighet, gärna inom kategorin ”friskt och fruktigt”som t ex Famille Excellor Biologique​. Här går även bra att matcha med ett ”mjukt och bärigt” rött vin, speciellt om fisken är grillad eller stekt. Exempel på sådant vin är Santa Tresa Organic Frappato, (detta passar även utmärkt till kotlettfisk). Fetare fisk passar också bra till rosévin som är ”friskt och bärigt”, som t ex Tommasi Surani Helios Rosé, eller ett ekfatslagrat vitt vin. Mager fisk matchas bäst med viner som tillhör kategorin ”friskt och fruktigt” men även ”druvigt och blommigt”. De sistnämnda är ofta aromatiska och passar mycket bra om fisken är kryddigare och kraftigare (grillad eller stekt) tillagad. Här passar t ex Anselmann Weissburgunder Pinot Blanc bra (friskt och fruktigt) eller The White Viognier (druvigt och blommigt).

Valet av vin avgörs dock av ingredienser och tillbehör. Som alltid. Nedan hittar du viner ur vårt sortiment som passar till. 

Kan man dricka rött vin till fisk?

Ja, tro det eller ej, det går faktiskt alldeles utmärkt att dricka rött vin till fisk! Detta är säkert en mycket trevlig överraskning för er som hellre föredrar rött vin i allmänhet framför vitt vin. Men vad skall man tänka på när man väljer ett rött alternativ till just fisk? Jo, vinet skall vara lätt, mjukt, bärigt och det skall gärna ha en bra fruktsyra. Väljer man ett strävare vin med mycket tanniner, riskerar man att dumt nog locka fram en "bismak" i fisken. 

Rött vin till kokt/ugnsbakad eller lättare stekt fisk
Ett typiskt exempel på ett vin som passar bra här är ett mjukt och bärigt rött vin av druvan Pinot Noir. Det är ett klassiskt vin med ursprung och hjärta i Bourgogne, Frankrike. Ett annat något kryddigare alternativ är viner gjorda på den unika druvan Frappato, med ursprung i Sicilien, Italien. Santa Tresa Frappato Organic finns i Systembolagets ordinarie sortiment och kostar 81 kr

Rött vin till kraftigt stekt- eller grillad fisk
Här är det återigen viktigt att ha i åtanke att vinet inte bör vara strävt, alltså det skall inte innehålla för mycket tanniner. Däremot, om fisken är stekt lite längre eller grillad, kan du med fördel välja ett fylligt rött vin. Ett bra exempel är ett vin med lite runda ekfatstoner, förslagsvis Prado Rey Crianza som kostar 89kr, också detta i Systembolagets ordinarie sortiment. 

 

Vin till vegetariskt?

För dig som gillar vegetariskt finns bra dryckesalternativ, och som alltid beror det på ingredienserna i rätten. Generellt är tumregeln vad det gäller vin att vitt och rosé passar bäst. Med detta sagt, är det viktigt att ha i åtanke vilka tillbehören eller ingredienserna är. 

Har du lite fetare tillbehör/ingredienser i rätten såsom ost, grädde och olja så går det utmärkt att matcha med ett rundare vin, t ex en chardonnay med ekfatstoner. Har du kryddstarka eller asiatiska influenser i din rätt, passar ett vin med mer fruktsötma, t ex en halvtorr riesling eller gewurztraminer. Sötare tillbehör matchas med halvtorrt vitt eller rosévin. Nedan ser du bra exempel på viner ur vårt sortiment som passar till vegetariskt

Vin till kyckling?

Kyckling är ju populärt i många varianter på rätter, därför är det svårt att säga att ett specifikt vin passar till. Det beror helt på kryddning och tillbehör.

Till lättkryddad kyckling med mild smak passar rosévin, te x Tommasi Baciorosa Appassionato. Föredrar du hellre vitt vin skall du satsa på ett vitt vin som är friskt och fruktigt som t ex Smart Dog White eller Tommasi Le Volpare Soave. Vitt vin som är druvigt och blommigt kan passa bra om rätten innehåller lite hetta. Exempel på druvigt och blommigt vin är Tommasi Adorato Appassionato. Föredrar du att dricka rött vin passar generellt lättare och mjukare viner som t ex Santa Tresa Frappato Organic eller Black Tower Smooth Red. Är rätten väldigt smakrik passar ett något fylligare rött vin, gärna med fattoner. Ett exempel på ett sådant vin är Tommasi Surani Atlas Organic.

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Veckans Vintips: Ny ekologisk vit Bordeaux

Famille Excellor Biologique 2014 lanseras i 220 butiker den 1 september. En ekologiskt vit Bordeaux med härlig, medelintensiv, ren, druvtypisk och ungdomlig doft med toner av krusbär, citrus, lime, grönt äpple, nässlor med inslag av mineral och örter. Smaken är torr, frisk och med balanserad fräsch syra av citrus, lime, mineraler och krusbär. Ett ursprungstypiskt vin med ett långt elegant avslut.

Duorum Colheita

Mycket fruktigt vin med fatkaraktär från Duoro.

Napue Berry Punsch

Fira Finland med en god och läskande drink på nordisk gin och svenska bär!