Vin till nötkött?

När du skall välja vin till nötkött skall du tänka på om köttet är magert eller av fetare slag, alltså samma tumregel som när du väljer vin till fisk. Det beror som alltid även på hur köttet är tillagat och vad som serveraras till.

När man pratar om fetare nöttkött menar man t ex entrecote eller högrev. Magrare nötkött är rostbiff, lövbiff, oxfilé och ryggbiff. Till ett kött som räknas som fetare passar ett rött vin med lite mer struktur, mer tanniner, det harmonierar bäst med det feta i köttet. Exempel på sådant vin är Lyngrove Platinum Pinotage och Prado Rey Crianza. Till magrare nötkött kan du välja ett fylligt rött vin som är smakrikt. Exempel på sådant vin är Tommasi Surani Atlas Organic och Ramos Ex Animo.

Skall du däremot laga en rätt av kalvkött, vilket är ljusare och lite syrligare i smaken, går det alldeles utmärkt att kombinera detta kött med ett rosévin eller ett rött vin som är mjukare. Här förselår vi Tommasi Baciorosa Appassionato eller Tommasi Romeo.

Till smakrikt och grillat nötkött, passar ett fruktigt och fylligt vin utan för mycket tanniner. Exempel på sådant vin är Santa Tresa Capoccia Red, Lyngrove Red Gold Pinotage, Vila Santa Syrah eller The Black Shiraz.  Nedan hittar du de viner som vi föreslår till nötkött. 

Vin till kyckling?

Kyckling är ju populärt i många varianter på rätter, därför är det svårt att säga att ett specifikt vin passar till. Det beror helt på kryddning och tillbehör.

Till lättkryddad kyckling med mild smak passar rosévin, te x Tommasi Baciorosa Appassionato. Föredrar du hellre vitt vin skall du satsa på ett vitt vin som är friskt och fruktigt som t ex Smart Dog White eller Tommasi Le Volpare Soave. Vitt vin som är druvigt och blommigt kan passa bra om rätten innehåller lite hetta. Exempel på druvigt och blommigt vin är Tommasi Adorato Appassionato. Föredrar du att dricka rött vin passar generellt lättare och mjukare viner som t ex Santa Tresa Frappato Organic eller Black Tower Smooth Red. Är rätten väldigt smakrik passar ett något fylligare rött vin, gärna med fattoner. Ett exempel på ett sådant vin är Tommasi Surani Atlas Organic.

Vin till fläskkött?

Fläskkött har en mjuk smak som är enkel att kombinera till vin, men som alltid beror det på ingredienserna i maträtten eller tillbehören.

Är kryddningen smakrik passar ett mustigt vin, t ex Le Verdier Côtes du Rhône Villages eller Lyngrove Shiraz. Till klassikern fläskfilé med potatis och gräddsås, passar ett rött vin som är fruktigt och smakrikt. Exempel på ett sådant vin är Tommasi Valpolicella. Till fläskkött som är grillat, som har lite brända toner passar Ramos Reserva bra eftersom det är både fylligt och smakrikt. Om du lagar en rätt med rökt fläsk, bacon, passar Lyngrove Red Gold Pinotage bra eftersom vinet har både frukt och fatkaraktär och en liten rökig ton.

Vin till lamm?

Lammkött i sig är ett ganska milt kött, om rätten inte är kryddig passar därför ett mjukare vin t ex Santa Tresa Frappato Organic eller Romeo från Tommasi.

Viner gjorda på druvan pinot noir passar också mycket bra. Är lammrätten kryddad med vitlök och örter passar Domaine Du Clos De Sixte Lirac från Alain Jaume & Fils perfekt, vinet är bland annat gjort på syrahdruvan som lyfter örterna i rätten. Skall du servera en mustig gryta, passar ett spanskt kraftigt rödvin som Prado Rey Crianza, det har en lång och kryddig eftersmak som harmonierar med grytans fylliga konsistens.

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Vinpassion i Valpolicella

Att vara vinproducent i Italien är långt ifrån unikt. Men att vara det i en familj i rakt nedstigande led i fyra generationer är inte fullt lika vanligt. Familjen Tommasi har odlat vin med stor passion i Valpolicella i mer än hundra år. Historien om familjen Tommasi börjar 1902, då Giacomo Tommasi

BLOOM London Dry Gin

Den blommiga London Dry Ginen

Tapas grillade musslor

Enkla små tilltug att servera före maten eller till tapasbuffén