Vinpassion i Valpolicella

Att vara vinproducent i Italien är långt ifrån unikt. Men att vara det i en familj i rakt nedstigande led i fyra generationer är inte fullt lika vanligt. Familjen Tommasi har odlat vin med stor passion i Valpolicella i mer än hundra år.

Historien om familjen Tommasi börjar 1902, då Giacomo Tommasi köper ett stenhus med en liten vingård i den lilla byn Pedemonte, i provinsen Verona, i norra Italien. Stämningen som råder i Europa innan första världskrigets utbrott är fylld av framtidstro och innovationer. Giacomo smittas av den positivism som blåser över Europa. Han kommer inte som många andra blivande italienska ikonproducenter från någon tjusig familj med stora tillgångar i släkten och ägor som gått i arv. Men han är modig, och vågar följa sin magkänsla.  Giacomo börjar bokstavligen att bygga upp sin gård och vinproduktion från grunden, med tomma händer.

Basen för Tommasi Family Estates finns än i dag i vindistriktet Valpolicella Classico. Företaget drivs av nio kusiner – i spetsen finns Pierangelo Tommasi och Giancarlo, vd respektive chefsvinmakare. Tommasi Wines är fortfarande ett familjeföretag. Men det som 1902 bara var ett stenhus och en liten plätt vinodling, har i dag vuxit till att omfatta ett huvudkontor, ett besökscenter och 195 hektar odlingar i Valpolicella Classico. Dessutom äger familjen egendomar i ytterligare fem andra klassiska italienska vinregioner. Men företagets hjärta finns fortfarande i byn Pedemonte. I huset där Giacomo och hans fru Augusta en gång flyttade in, bor i dag Pierangelo Tommasi. Han är mån om att värna om familjens traditioner.

– Vi är fortfarande främst bönder, slår han bestämt fast. Vår familj arbetar i produktionen. Vi delar passionen för vinodling och stoltheten för vårt ursprung. Jorden har vi fått i arv av våra förfäder och den vill vi förvalta och föra vidare till nästa generation.

I Valpolicella Classicos kalkrika kritjord odlas främst druvor som corvina veronese, rondinella, molinara, oseleta och merlot. Druvor som sedan, i olika mängd och sammansättningar, blir till viner som exempelvis Tommasis Graticcio, Valpolicella, Ripasso – och sist men inte minst familjens signatur-amarone Tommasi Amarone Classico. När vinet lanserades i Sverige 1995, klampade det rakt in i både entusiasters som icke-frälstas vinhjärtan. Oavsett vintyp är familjens ledstjärna, förr som nu, att producera viner där man finner tydlig koppling till ursprunget. Och det är något som gäller i alla vinregioner där de är verksamma. För Tommasi äger och driver idag även vingårdar och egendomar i ytterligare fem klassiska italienska vinregioner: Tenuta Caseo i Lombardiet, Paternoster i Basilicata och Podere Casisano och Poggio al Tufo i Toscana samt Masseria Surani i Apulien. Tillgängliga viner på den svenska marknaden från de här regionerna är bland andra Casisano Rosso di Montalcino, Casisano Brunello di Montalcino, Poggio al Tufo Alicante och Tommasi Surani Atlas Organic.

– Oavsett var vi verkar så är respekten för jorden vi odlar det centrala, vi ska inte försöka laborera med ursprunget, utan förvalta och förädla. Och vi gör det tillsammans som en familj med starka band. Styrkan finns i familjen – det är den definitiva betydelsen av namnet Tommasi för oss. Och det är därför vi lyckats, säger Pierangelo Tommasi.

Text: Katarina Sjöström Foto: Anna Hugosson

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Ny premiumrom

Rom är kung i baren menar Philip Duff, bartender och spritexpert från New York. Det verkar som rom har fått ett uppsving, stämmer det? – Ja, rom blir alltmer populärt över hela världen, och trenden är extra stark i Sverige. Försäljningen av rom ökar – den snabbast växande spritkategorin är mörk rom

Merwida Shiraz

Ett smakrikt, kraftfullt och rättvisemärkt vin från Western Cape

Torsk med räkor, pepparot och sojasmör

 Torskrygg med handskalade räkor, finriven pepparot och smaksatt med sojasmör.