Vinresa till Portugal och J.P Ramos Vinhos

Följ med på en gastronomisk resa till vinregionen Alentejo. Under en weekend i maj besöker vi den mysiga staden Estremoz och Ramos vingård Vila Santa. Vi provar vin, olivoljor och ost samt njuter av det behagliga klimatet.

På den här vinresan besöker vi just Estremoz och vingården Vila Santa. Här bjuder João Portugal Ramos in oss till sin vingård Vila Santa som han driver tillsammans med sin familj. Med stort engagemang kommer han berätta om hur man tar fram olika viner och låta oss prova hans roll – att vara vinmakare för en dag och prova på att blanda vårt eget vin. Under resan kommer vi även få provsmaka olivoljor samt besöka en ostproduktion. Vi avslutar resan med ett besök i Portugals spännande huvudstad Lissabon. 
 

Program 4-8 maj 2016

Onsdag: Sen ankomst till hotellet i Estremoz. Hotellet heter Pousada Castelo de Estremoz
Torsdag: Besök, aktiviteter och lunch på vingården Vila Santa där vi äter lunch och lär oss blanda vårt eget vin.
Fredag: Provning av olivolja och ost. besök på osttillverkning. Middag med vinprovning.
Lördag: Resa till Lissabon där vi får tid att utforska staden. Boende på hotel Hotel Tivoli Jardin. Middag på Cervejaria do Bairro.
Söndag: Hemresa

Pris: 6 100 kr/person. I priset ingår tre nätter på Hotel Pousada Castelo de Estremoz (del i dubbelrum) ink. frukost, besök och lunch på Vila Santa, oliveoljeprovning, besök vid osttillverkning samt middag med vinprovning på fredagen. Transport från Lissabons flygplats till Estremoz, transport till Hotel Tivoli Jardin och därifrån till flygplatsen . I priset ingår ej flygbiljetter och måltidsdryck. Flygbiljetter bokar du själv, eller kontaktar Konfido som kan assistera även med hjälp att boka flygbiljetter.
Du anmäler dig via researrangören Konfido, här finner du även all information och svar på dina frågor: till Konfido

Läs mer om Alentejo här 
Läs mer om Hotel Tivoli Jardin här
Läs mer om Hotel Pousada Castelo de Estremoz här
Mer information om Vila Santa och Ramos hittar du här på Grapevine.se 

J.P Ramos får fin utmärkelse för hållbarhetsarbete

Vingården DUORUM VINHOS, som är en del av JOÃO PORTUGAL RAMOS VINHOS,  fick nyligen utmärkelsen ”bästa europeiska hållbarhetsarbetet inom jordbruk”. Grattis säger vi på Grapevine.se !

Grapevine.se

João P. Ramos- en näsvis vinlegend

João P. Ramos har alltid gått sin egen väg. Han kommer från en konstnärlig familj, men valde själv att studera agronomi. Och när grannarna gjorde enklare bordsvin, satsade han på kvalitet. Resultatet blev en framgångssaga. Och allt verkar hänga på hans näsa…

João P. Ramos är färgblind men har ett ovanligt utvecklat luktsinne. När han var liten och fi ck en ny tröja, kunde han inte se färgen, så lukten fi ck avgöra om han gillade den. Idag är hans känsliga näsa viktig i hans arbete då han främst bedömer ett vins kvaliteter på doften. Och hans näsa har ett bra minne.

– Om jag blundar kan jag minnas allt ifrån hur olika vin luktar till doften av min farfar. Men det fi nns också nackdelar med en skarp näsa, säger han och skrattar.

Sandstränder och vinrankor
Ramos bor på vingården Vila Santa, utanför staden Estramoz, ett par timmar från Lissabon. Han rekommenderar ett besök i regionen Alentejo och en visit med vinprovning på Vila Santa.

– Till skillnad från turisttäta Algarve kan man lätt hitta folktomma stränder längst Alentejos kust och inåt land breder vackra olivlundar, vetefält och korkeksskogar ut sig. Klimatet är utmärkt för vinodling, men sommaren är het så besök Alentejo under våren eller tidig höst.


Jakt och hundar
Alentejo är perfekt för jakt – ett intresse Ramos delar med sin
bror och sina barn.

– Vi jagar oftast morkulla, ripa och rapphöna. Till vår hjälp har vi gårdens 12 hundar. De flesta är pointers, men Pingo, som gett namn åt vinet Smart Dog, är en cocker spaniel. Vi har nyligen köpt en cocker spaniel-tik och hoppas på valpar.


Sverige är speciellt för Ramos
Det allra första vinet Ramos exporterade var till Sverige på 90-talet. Då var Portugal ett relativt okänt vinland. Idag är scenen annorlunda – hans Vila Santa Reserva utsågs 2014 till Årets röda box, medan lillasystern Ramos Reserva tilldelades brons i samma kategori.

Finns det kärlek mellan svenska gommar och portugisiska druvor?

– Absolut, svenskarna föredrar vin med solmogen fruktsötma och mjuka tanniner. I Alentejo har vi de förutsättningar som krävs för att skapa den typen av vin. Vi använder traditionella
druvsorter, men ger vinet modern touch.

João är ofta i Sverige. Han har besökt fl era städer och beskriver landet som civilserat och vackert. Dessutom är han imponerad av gastronomin.

– Jag är lyckligt lottad som reser mycket och jag måste säga att några av världens bästa restauranger finns i Stockholm. Sturehof och Matbaren är toppklass, men alla krogar jag har besökt i Sverige serverar mat som smakar och doftar gott.

Elisabet Widell

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Klimatcertifierat vin

Hänsyn till miljöpåverkan handlar inte bara om bekämpningsmedel och att tänka ekologiskt. I takt med att allt fler blir medvetna om klimatförändringarna ökar också efterfrågan på klimatcertifierade viner.

Tommasi Palanca Ripasso

I TOMMASIS RIPASSO FINNS DET BÄSTA FRÅN AMARONEN

Maryland crab cakes

Bjud på krabba på amerikanskt vis! En festlig och lättfixad skaldjursrätt som du serverar med krämig kaprismajonnäs.