Vinskolan - I en värld av smaker

Vinvärlden vimlar av doft- och smakbegrepp där en del är lätta att förstå och andra svårare. Vilken är skillnaden mellan bärigt och fruktigt? Och vad i all världen betyder mineral?

Kryddigt, mustigt, fruktigt, blommigt, smörigt, mineral, fat – begreppen är många och vi möter dem på Systembolagets hylletiketter varje gång vi ska köpa vin. Men vad kännetecknar exempelvis ett smörigt vin? Vad ska jag leta efter för dofter och smaker?

Först och främst kan konstateras att rött och vitt vin har varsin grupp med klassiska begrepp. Inte så underligt kanske med tanke på att rött och vitt vin alltid har mycket olika karaktär.

Vita viner beskrivs ofta som friska. Det är svårt att definiera vari själva friskheten består, men friska viner har ofta en fin fruktsyra och dragning åt citrushållet. Med syra menas inte sur, utan syrlig, att det drar en liten, liten aning i spottkörtlarna längst bak i munnen.

Ett smörigt vin har en helt annan karaktär. Här är syran mindre och smaken rundare. Det är vanligt med toner av vanilj och gräddkola, ibland tropisk frukt. Viner med den här karaktären har ofta lagrats på ekfat. Chardonnay är en druva som passar att lagra på ek och den får då den typiskt smöriga fatkaraktären. Det betyder dock inte att alla chardonnayviner är smöriga. Druvan är lättpåverkad och har helt olika karaktär beroende på växtplats, klimat och tillverkningsmetod.

Fruktiga vita viner kan ha lite olika karaktär. En del har toner av gröna äpplen och krusbär eller citrusfrukt och upplevs som friska och torra, andra för tankarna till tropiska frukter som ananas och persika och upplevs då som lite sötare, trots att de inte innehåller mer socker. Ordet druvigt kan tyckas lite förvirrande. De flesta viner görs ju på druvor. Termen druvigt används när man beskriver viner tillverkade av aromatiska druvsorter där själva druvan är framträdande i jämförelse med annan frukt. Viognier, riesling och muscat är druvsorter där vinerna ofta beskrivs som druviga. Begreppet blommigt ligger nära druvigt. Ett blommigt vin har en lätt nyans av blomparfym som jasmin och liljekonvalj. Gewürztraminer ger ett typiskt blommigt vin.

Dricker man ett vin med mineraltoner kan man vara säker på att druvorna vuxit på gammal havsbotten. Associationerna går till hav och salt. Viner från det franska området Chablis i Bourgogne är typiska för viner med mineraltoner. För miljontals år sedan var området havsbotten, vilket lett till dagens kalkhaltiga jordmån rik på fossil från skaldjur. Alla Chablisviner görs på chardonnaydruvan – ett gott bevis för att chardonnay kan uppträda i sinsemellan helt olika vintyper.

Begreppet fruktigt återkommer i rödvinsvokabulären och då handlar det om aromer av frukter som exempelvis plommon och röda äpplen, men även svarta vinbär brukar sorteras in under fruktighet. Vinerna är ofta unga och lätta att tycka om.

Bäriga rödviner ger tydliga associationer till specifika bär. En blandning av mörka och röda bär som hallon, björnbär, blåbär och lingon återfinns ofta i röda viner som beskrivs som bäriga.
Kryddiga viner kan ha toner av exempelvis svart-, vit- och kryddpeppar, kryddnejlikor och muskot. Men man kan även hitta torkade örter som timjan och rosmarin. Sangiovese och grenache är exempel på druvor som ofta ger viner med kryddiga aromer.

Ett stramt och nyanserat vin är lite strävt och uppfattas som elegant. När man provar ett nyanserat vin dyker det upp många lager av dofter och smaker allteftersom. Det är vanligt att röda viner lagras på ekfat och val av ek i kombination med val av druva avgör vilken stil vinet får. Amerikansk ek släpper igenom mer syre än vad europeisk ek gör, med konsekvensen att vinets mognadsprocess går snabbare och tanninerna rundas av.

Tanniner kallas de garvsyreämnen som finns i druvornas skal och kärnor. Ett vin med mycket tanniner uppfattas som strävt i gommen och på tänderna.
Viner som lagras på amerikanska ekfat blir runda och generösa med tydliga toner av vanilj och kokos och en mindre andel tanniner. De klassiska Riojavinerna lagras på amerikansk ek.
Viner som lagras på europeisk ek har mer tanniner, vilket ger viss strävhet på tandköttet. De har aromer av torkade örter och lakrits och beskrivs generellt sett som lite elegantare än de viner som lagrats på amerikansk ek. Ekvirket till europeiska fat hämtas i allmänhet från Frankrike eller Slavonien, som är en del av Kroatien.

LITEN  ORDLISTA - Vita viner

BLOMMIGT - Vin med en nyans av blomparfym.

DRUVIGT - Den aromatiska druvsorten är tydlig i aromen.

FRISKT - Relativt hög fruktsyra och dragning åt citrus.

FRUKTIGT - Tydlig arom av frukt som äpple, apelsin, grapefrukt, ananas eller persika.

MINERAL - Vin med toner av hav och salt

SMÖRIGT - Tydlig arom av vanilj, gräddkola och ibland tropisk frukt.

Röda viner 

BÄRIGT - Vin med aromer av mörka och röda bär som blåbär, hallon, jordgubbar eller lingon.

FAT - Toner av vanilj och kokos alternativt lakrits och torkade örter (beroende på typ av fat).

FRUKTIGT - Vin med ungdomlig karaktär och med tydliga toner av frukt.

KRYDDIGT - Toner av orientaliska kryddor och peppar.

NYANSERAT  - Mångfacetterat vin med många lager av aromer och smaker.

STRAMT  - Vin som är både strävt och friskt.

TANNINER - Garvsyreämnen i druvornas skal och kärnor. Uppfattas som strävt.

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Vårmiddag med nordiska smaker

När det drar ihop sig till påsk och andra vårliga högtider brukar vi duka fram sill. Överraska med en ny variant – matjessillsallad med snaps i form av fatlagrad finsk gin. Bjud sedan på lamm, primörer och ett kryddigt rött vin.

Sanamaro Sobre Lías

Lanseras på Systembolagets tillfälliga sortiment den 3 maj!