Viva vegan! Grapevine.se släpper lista över veganviner

Intresset för veganviner ökar, liksom efterfrågan. Därför har vi släppt en lista över samtliga veganviner i vårt sortiment. Men vad betyder veganskt vin, och vad är det egentligen för skillnad mellan vegan och vegetarian?

Genom den här listan vill vi underlätta vi för personer som önskar undvika animaliska biprodukter i viner. Idag finns ingen övergripande organisation eller internationell certifiering av veganviner. Därför har vi sammanställt denna lista tillsammans med de av våra producenter som garanterar veganvänligt innehåll.

Här hittar du en PDF med våra veganvänliga viner som du kan ladda ner.​

Vad är egentligen ett veganvin?
– Veganskt innebär att det inte innehåller några beståndsdelar som kommer ifrån djurriket. Vid vinproduktion kan animaliska tillsatser som till exempel äggvita, lysozym (från ägg), mjölkprotein samt gelatin från kött och fisk användas som klarningsmedel eller för stabilisering och konservering för att göra vinet fylligare och hindra vinet från att bli grumligt. I veganviner används istället mineraler eller plantbaserat protein för att göra vinet klarare och fylligare, berättar Erika Lundgren, Sustainability Manager på Hermansson & Co.
Är veganviner på något sätt hälsosammare än andra, icke-veganska viner?
– Den enda skillnaden är att inga animaliska produkter har använts vid tillverkningen av vinet. Generellt har vegansk kost lägre påverkan på miljön. Vinets kvalitet är dock densamma, avslutar Erika Lundgren, Sustainability Manager på Hermansson & Co.

Veganskt vin
Veganska viner innebär att vinets klarning och framställning/tillverkning har skett utan mjölkprotein, gelatin och ägg. Idag finns ingen enhetlig internationell standard eller certifiering för vegansk produktion. Våra veganska produkter är baserade på producenternas egna uppgifter.

Här hittar du en PDF med våra veganvänliga viner som du kan ladda ner.

Text: Elisabet Widell Bild: Fanny Hansson
Taggar 

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Med fokus på klimatet

Våren kom tidigt i år. Beror det på ett varmare klimat? Troligen. I vilket fall som helst har klimatfrågan fått ökad uppmärksamhet och betydelse i våra liv.

Famille Excellor Biologique

Ekologiskt friskt och fräscht vitt vin

Smördegsknyten med marinerade jordgubbar

En smarrig och fräsch efterrätt med frasig smördeg, tequilamarinerade jordgubbar och tequila anglaise. Receptet är komponerat av mästerkocken Ludvig Brydolf.