Marockansk middag hemma hos Markiz

Hemma hos matprofilen Markiz Tainton doftar det kryddor i hela köket. Hennes festmat är en mix av marockanska och svenska smaker. Kryddnejlika, kanel, torkad ingefära och saffran är några av favoritkryddorna.

Alentejos kök

Här bjuds det inte bara på utmärkta viner. Alentejo har även ett rikt kök, framför allt känt för sina mustiga och smakrika grytor som fått puttra länge på spisen.

På besök i Alentejo

Med hjälp av en stor satsning på utrustning i toppklass, fokus på hållbarhet och en vision om att skapa viner i världsklass har João Portugal Ramos Vinhos satt Portugal på vinets världskarta.

Vårmiddag med nordiska smaker

När det drar ihop sig till påsk och andra vårliga högtider brukar vi duka fram sill. Överraska med en ny variant – matjessillsallad med snaps i form av fatlagrad finsk gin. Bjud sedan på lamm, primörer och ett kryddigt rött vin. 

Tacofiesta

Vänner på middag eller festligt fredagsmys? Bjud på tacofiesta – en kväll med stil och hetta! Låt gästerna njuta av hemlagad het texmex, halvtorrt vitt vin eller varför inte en kall öl och miniflaskor med premiumtequila?

Upptäck Champagne

Förtrollande vindalar, charmiga småstäder och kulinariska höjdpunkter. Följ med på en resa till mytomspunna Champagne där vi besöker champagnehuset Beaumont des Crayères och får lära oss mer om den ädlaste av alla drycker.

3 x Riesling

Tysk riesling håller världsklass! Här kikar vi närmare på den populära druvan och jämför tre rieslingviner från olika tyska regioner.Här kan du även lada ner ett provningsprotokoll som gör det både enkelt och roligt att prova de tre vinerna.

Riesling trivs i svala klimat. I Tyskland, som ligger långt norrut i vinsammanhang, mognar druvan långsamt, vilket ger vinet en härligt frisk syra.

Glöggtider

Förnya julfesten eller adventsminglet med hemgjord vit eller röd glögg. Servera glöggen med lyxiga julsnittar som är så goda att gästerna kommer be om receptet. 

Skördefest

September är skördetid. Botanisera bland frukt, grönsaker och rotfrukter. laga mat på stora fat och bjud på skördefest. här får du tipsen som gör att gästerna stannar länge.

Skogsfynd

Äntligen är svampsäsongen här. Kantareller och Karljohan hör till sensommarens läckerheter. Vare sig du plockar din egen eller köper i butik lyfter svampen med rätt sorts vin.

Svampplockare delar sällan med sig av sina svampställen. Är du nybörjare i svampskogen vill vi därför tipsa om att blandskog och djurstigar alltid är bra när man är på jakt efter kantareller, trattisar och karljohansvamp. Svamp trivs inte i plastpåse, så plocka dina skogsfynd i korg eller papperspåse. Tänk också på att svamp är färskvara och ska helst tas om hand samma dag som den plockas.

Taggar 

Mer på grapevine.se

Trendspan: asiatiskt möter nordiskt

Glöm fulfiskad scampi, importerad lågpriskyckling och smakförstärkaren glutamat – nu gäller närproducerade och bra råvaror även på asiatiska restauranger. I Skövde satsar nyrenoverade Thai House på svenskt kött, Malmökrogen Namu kombinerar koreanska smaker med lokala råvaror, och kycklingen på den

Black Tower Fruity White

Halvtorrt kult-vin som passar perfekt till heta eller mycket smakrika rätter med sting! tacos, indiskt och Thai till exempel!

Timjansrostad kyckling med rotfrukter

Rotfrukterna till kycklingen är både nyttiga och goda, och ger dessutom fina färger på tallriken.