Älggryta med bacon

Tid 
80 Minuter
Antal 
4 personer

Vad smakar bättre en höstdag än denna mustiga gryta på älgkött och bacon.

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

800g Älgkött
1 pkt bacon

2 gula lökar
smör
1 flaska porter
2 palsternackor
2 morötter
300 g förvällda trattkantareller
1 lagerblad
1 tsk timjan
1 1/2 msk viltfond
1 msk soja
6 enbär
1/2 dl svartvinbärsgele
maizena
salt och peppar
persilja

Gör så här

1. Skär köttet i bitar. Strimla baconet, skala och dela löken i klyftor.

2. Bryn kött, bacon och lök i smör i omgångar. Salta och peppra. Tillsätt portern och låt koka upp.

3. Dra sedan ner värmen och låt sjuda i 45 minuter. Skär palsternacka och morötter i bitar.

4. Stek grönsakerna tillsammans med svampen i några minuter.

5. Lägg ner i grytan tillsammans med lagerblad, fond, soja, enbär och gelé.

6. Sjud i ytterligare 15 minuter. Red av grytan och smaka av med salt och peppar.

7. Garnera med lite timjan och servera med ris och ärtor.

Mer på grapevine.se

2 x Riesling

Tysk riesling håller världsklass! Här kikar vi närmare på den populära druvan och jämför två rieslingviner från olika tyska regioner. Här kan du även ladda ner ett provningsprotokoll som gör det både enkelt och roligt att prova vinerna. Riesling trivs i svala klimat. I Tyskland, som ligger långt

Italiensk kalvgryta med salvia

Härligt mustig gryta som värmer gott kulna dagar.