Älggryta med bacon

Tid 
80 Minuter
Antal 
4 personer

Vad smakar bättre en höstdag än denna mustiga gryta på älgkött och bacon.

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

800g Älgkött
1 pkt bacon

2 gula lökar
smör
1 flaska porter
2 palsternackor
2 morötter
300 g förvällda trattkantareller
1 lagerblad
1 tsk timjan
1 1/2 msk viltfond
1 msk soja
6 enbär
1/2 dl svartvinbärsgele
maizena
salt och peppar
persilja

Gör så här

1. Skär köttet i bitar. Strimla baconet, skala och dela löken i klyftor.

2. Bryn kött, bacon och lök i smör i omgångar. Salta och peppra. Tillsätt portern och låt koka upp.

3. Dra sedan ner värmen och låt sjuda i 45 minuter. Skär palsternacka och morötter i bitar.

4. Stek grönsakerna tillsammans med svampen i några minuter.

5. Lägg ner i grytan tillsammans med lagerblad, fond, soja, enbär och gelé.

6. Sjud i ytterligare 15 minuter. Red av grytan och smaka av med salt och peppar.

7. Garnera med lite timjan och servera med ris och ärtor.

Mer på grapevine.se

Dryckesprofilen Alf Tumble

Han blev utsedd till Årets Dryckesprofil 2016 och är sommelier, vinskribent och författare, men även dj. Och nu vill han sprida en mindre snobbig vinkultur genom boken ”Vin – så funkar det”. Låt oss börja från början. Alf har alltid gillat att skriva, utbildade sig till copywriter i tjugoårsåldern

Tommasi Crearo

Fylligt vin från Veneto med stor doft och smak

Adventsgott!

Oavsett om du väljer att servera traditionell glögg eller den varma cognac-drinken Hine Hot Appel på advent så är det trevligt med tilltugg.