Älggryta med bacon

Tid 
80 Minuter
Antal 
4 personer

Vad smakar bättre en höstdag än denna mustiga gryta på älgkött och bacon.

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

800g Älgkött
1 pkt bacon

2 gula lökar
smör
1 flaska porter
2 palsternackor
2 morötter
300 g förvällda trattkantareller
1 lagerblad
1 tsk timjan
1 1/2 msk viltfond
1 msk soja
6 enbär
1/2 dl svartvinbärsgele
maizena
salt och peppar
persilja

Gör så här

1. Skär köttet i bitar. Strimla baconet, skala och dela löken i klyftor.

2. Bryn kött, bacon och lök i smör i omgångar. Salta och peppra. Tillsätt portern och låt koka upp.

3. Dra sedan ner värmen och låt sjuda i 45 minuter. Skär palsternacka och morötter i bitar.

4. Stek grönsakerna tillsammans med svampen i några minuter.

5. Lägg ner i grytan tillsammans med lagerblad, fond, soja, enbär och gelé.

6. Sjud i ytterligare 15 minuter. Red av grytan och smaka av med salt och peppar.

7. Garnera med lite timjan och servera med ris och ärtor.

Mer på grapevine.se

Trendspan: asiatiskt möter nordiskt

Glöm fulfiskad scampi, importerad lågpriskyckling och smakförstärkaren glutamat – nu gäller närproducerade och bra råvaror även på asiatiska restauranger. I Skövde satsar nyrenoverade Thai House på svenskt kött, Malmökrogen Namu kombinerar koreanska smaker med lokala råvaror, och kycklingen på den

Tommasi Grappa Di Recioto

Gjord på prestigefylld Recioto

Adventsgott!

Oavsett om du väljer att servera traditionell glögg eller den varma cognac-drinken Hine Hot Appel på advent så är det trevligt med tilltugg.