Älggryta med bacon

Tid 
80 Minuter
Antal 
4 personer

Vad smakar bättre en höstdag än denna mustiga gryta på älgkött och bacon.

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

800g Älgkött
1 pkt bacon

2 gula lökar
smör
1 flaska porter
2 palsternackor
2 morötter
300 g förvällda trattkantareller
1 lagerblad
1 tsk timjan
1 1/2 msk viltfond
1 msk soja
6 enbär
1/2 dl svartvinbärsgele
maizena
salt och peppar
persilja

Gör så här

1. Skär köttet i bitar. Strimla baconet, skala och dela löken i klyftor.

2. Bryn kött, bacon och lök i smör i omgångar. Salta och peppra. Tillsätt portern och låt koka upp.

3. Dra sedan ner värmen och låt sjuda i 45 minuter. Skär palsternacka och morötter i bitar.

4. Stek grönsakerna tillsammans med svampen i några minuter.

5. Lägg ner i grytan tillsammans med lagerblad, fond, soja, enbär och gelé.

6. Sjud i ytterligare 15 minuter. Red av grytan och smaka av med salt och peppar.

7. Garnera med lite timjan och servera med ris och ärtor.

Mer på grapevine.se

Veckans Dryckestips: Ekologisk och KRAV- märkt mousserande

Les Pres [le pʀɛ] är vitt mousserande som är både ekologisk, KRAV-märkt och helt alkoholfri. Trenden har funnits länge och blir allt vanligare; alla vill inte dricka alkohol och många vill ha ekologiska produkter. Man nöjer sig dessutom inte med EU-ekologiskt utan vill gärna även ha den seriösa

Bagels med rökt lax och pepparrots-cream cheese

Gör som amerikanerna och bygg en härlig bagel med mycket smak. Passar lika bra på brunchen som på picknicken.