Älginnanlår med äppelchutney, nöt- och äppelsallad samt rödvinsås

Tid 
1 Timma
Antal 
4 personer
Ugn 
170°

En lite lyxigare middag med älginnanlår som smälter i munnen. I kombination med äppelchutney, nöt- och äppelsallad och rödvinsås blir rätten fulländad.

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

600 g älginnanlår

100 g smör
1 msk rapsolja salt och peppar 

Åppelchutney
3 stora röda äpplen
0,5 dl socker
2 msk äppelcidervinäger
2 msk vatten

Sallad
40 g blandad sallad
1-2 st Granny Smith-äpplen
30 g valnötter
1/4 gurka
50 g Stiltonost (valfri)
1 msk rapsolja (kallpressad om möjligt)
2 tsk champagnevinäger eller äppelcidervinäger

Rödvinsås
Avkok från köttet
1 schalottenlök
3 timjankvistar
2 lagerblad
3 dl rödvin
2 msk viltfond
0,5 dl vatten
2 tsk vetemjöl 

Gör så här

1. Putsa innanlåret från senor och dela upp i två filéer. Krydda med salt och svartpeppar. Stek i rikligt med smör och olja (spara pannan till såsen). Tillaga i ugnen på 170 grader tills köttet når en innertemperatur på 49 grader (den kommer att eftertillagas när den vilar). Ta ut och lägg in i bakplåtspapper i ca 10-15 minuter. Servera. 

2. Skala och kärna ur äpplena, dela ner i ca 1 x 1 cm bitar. Stek hastigt med smör och häll sedan på socker, vinäger och vatten. Koka i ca 15-20 minuter tills den har en krämig konsistens och äppelbitarna är mjuka. Servera varm.

3. Skölj salladen, skala äpplen och dela i små klyftor. Hyvla gurkan och dela alla bitar på längden. Häll på rapsoljan och vinägern, blanda runt och smaka av med flingsalt och lite peppar. Vid servering strö över valnötterna och osten.

4. Hacka löken och fräs i smör utan att få färg. Häll på 2 dl av vinet i kastrullen. Resterande vin, 1 dl, häller du i stekpannan som användes till att steka köttet. Häll sedan tillbaka vinet du hällt i stekpannan ner i kastrullen. Tillsätt viltfond och kryddorna. Blanda mjöl och vatten och vispa ner i såsen. Låt puttra i några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Sila av och servera.

Mer på grapevine.se

Vad är egentligen tanniner?

Svar: Tanniner är ett ämne i vinet som i normala fall kommer från vindruvans skal. Tanniner kallas även för garvsyra och är det som ger vinet dess strävhet. Tanninerna kan även komma från stjälkarna eller kärnorna och smaken blir då mer bitter än sträv. Tanniner ger vinet komplexitet, förstärker

Krämig kyckling med tre sorters peppar

En riktigt läcker kycklingrätt som får extra piff av peppar av olika slag.