BBQ-ribs med smokey sauce

Tid 
2 Timmar
Antal 
5 personer
Ugn 
175°

Grillade revbensspjäll är något av det bästa som finns. Steker man dem i ugnen först går det sedan kvickt att få fin yta på grillen.

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

2 kg tunna revben

Marinad
1 msk hela korianderfrön
2 tsk hel spiskummin
1 msk fänkålsfrön
5 kryddnejlikor
1 msk paprikapulver, gärna rökt (t ex Santa Maria)
salt
nymalen svartpeppar
1 apelsin
5 vitlöksklyftor, rivna
1/2 kruka timjan, repad
8 lagerblad
3 rosmarinkvistar, grovhackade
1 1/2 dl ketchup
2 msk soja
2 tsk chipotlepaste (finns i tacohyllan)
2 tsk liquid smoke (finns i välsorterade matbutiker)
2 msk balsamvinäger
1 dl olivolja

Tips 

Pommes eller klyftpotatis är en klockren följeslagare till ribsen.

Gör så här

1. Stöt korianderfrön, spiskummin, fänkålsfrön och nejlikor i mortel. Blanda med paprikapulver, salt och peppar. Tvätta apelsinen och riv skalet. Blanda med vitlök, timjan, lagerblad och rosmarin. Häll i en bunke tillsammans med den torra kryddblandningen.

2. Tillsätt pressad apelsinsaft, ketchup, soja, chipotlepaste, liquid smoke, balsamvinäger och olivolja. Blanda väl.

3. Gnid in marinaden ordentligt i köttet. Lägg köttet i en ugnsfast form där det precis får plats. Stek i ugnen i 175 grader i 1 1/2 timme eller tills köttet känns mört när du sticker in en kniv. Spara steksaften som samlats i formen.

4. Lägg revbensspjällen på grillen och låt dem få färg innan du vänder dem. Pensla under tiden med steksaften. Vänd och fortsätt pensla tills du fått en fin karamelliserad yta. Låt köttet vila medan du kokar ihop resten av steksaften till en sås i en kastrull.

5. Servera revbenen med en krispig sallad och den goda barbecuesåsen.

Mer på grapevine.se

Älskade bubblor

Vad är det egentligen för skillnad på olika sorters mousserande vin? Och passar vissa sorter bättre till viss typ av mat? Grapevine guidar dig in i bubblets värld.

Berton Vineyards The Bonsai

Ett fylligt och fruktigt vin med välintegrerade fattoner och mjuka tanniner

Caldo verde med chorizofras

Många måltider i Portugal börjar med en soppa. Ofta dukas det upp Caldo Verde, som betyder grön buljong. I den här versionen av soppan spelar grönkål och chorizo huvudrollerna.