Blåbärscupcakes

Tid 
40 Minuter
Ugn 
175°

Utsökta små blåbärscupcakes. Så små och goda att du kan ta två.

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

75 g smör
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
2 dl strösocker
1,5 dl mjölk
100 g hackad vit choklad
75 g blåbär (färska eller frysta)

Topping:
75 g rumstempererat smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk citronsaft
100 g philadelphiaost
blå karamellfärg eller saften från några mosade blåbär
blåbär att dekorera med

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 °C.

2. Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna.

3. Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda ner mjölblandningen försiktigt i äggsmeten. Varva med mjölk och det smälta smöret. Rör ihop försiktigt till en slät smet.

4. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt dem sedan svalna innan det är dags för topping.

5. Topping: Rör ihop smör, florsocker, vaniljsocker, citronsaft och philadelphiaost. Färga med karamellfärg eller mosade blåbär. Spritsa eller bred ut frostingen på cupcakesen. Garnera med blåbär

Mer på grapevine.se

Året i vingården del 2

I vingården beskärs vinrankan för att koncentrera växtkraften i de återstående skott som sedermera blir druvor. De nya grenarna binds upp så att solljuset ska kunna nå vinbladen, när de vuxit ut, vilket är nödvändigt för fotosyntesen (utan den blir det inga druvor och inget vin). Men grenarna binds även upp för att fordon ska kunna komma fram mellan vinraderna, t ex för att skörda och för att bespruta vinrankorna mot skadedjur.

Blomkålsris med fräst shiitake och spenat

Den här salladen ,med asiatiska smaker, går riktigt snabbt att blanda ihop eftersom den involverar väldigt lite tillagning. Receptet är hämtat ur Therese Elgquists kokbok "The new green salad" (Bonnier Fakta).