Blomkålsris med fräst shiitake och spenat

Antal 
4 portioner

Den här salladen ,med asiatiska smaker, går riktigt snabbt att blanda ihop eftersom den involverar väldigt lite tillagning. Receptet är hämtat ur Therese Elgquists kokbok "The new green salad" (Bonnier Fakta).

Recept: Therese Elgquist Bild: Fanny Hansson
Taggar 
Utskrift
Ingredienser

Grön bas
1 stort blomkålshuvud
100 g shiitakesvamp
1 förp stora vita bönor (ca 230 g avrunna)
250 g gröna sojabönor
1 liten förpackning majskorn (ca 280 g avrunna)
1 röd chilifrukt
0,5 kruka koriander
0,5 dl oskalade sesamfrön
200 g ekologisk bladspenat
1 ekologisk lime, zest + 1 msk färskpressad limesaft
1,5 msk rapsolja

Sötstark sojadressing
1 dl tamari
1 msk sesamolja
1 msk risvinäger
1 tsk agavesirap
0,5-1 röd chilifrukt
0,5 klyfta vitlök
1 cm färsk ingefära

Topping
4 msk osötat noriströssel

Gör så här
  1. Ta bort blasten och riv blomkålen grovt på ett rivjärn, eller med ”rivmunstycket” i en mat-beredare. Lägg blomkålsriset i ett finmaskig sil. Koka upp en kastrull i vatten, häll vattnet över blomkålen och låt rinna av väl.
  2. Skär svampen i strimlor. Häll av och skölj de vita bönorna. Tina sojabönorna. Häll av majsen. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Finhacka koriandern.
  3. Rosta sesamfröna i en torr, het stekpanna tills de får en lätt gyllene färg. Häll över sesamfröna i en skål. Häll 1 msk rapsolja i den heta pannan och fräs svampen i ett par minuter tills den får fin färg. Tillsätt bladspenaten och låt fräsa hastigt tills den mjuknat något. Ställ åt sidan.
  4. Fräs majsen på hög värme i stekpannan i 1/2 msk rapsolja tills majsen får färg. Blanda ner limesaft, zest och koriandern. Ta av från plattan. Blanda försiktigt ihop blomkålsris, svamp- och spenatfräs, majsfräs, bönor, chili och det mesta av sesamfröna.
  5. Dela, ta bort frön och fröfäste och finhacka chilin. Skala och finhacka vitlök och ingefära. Blanda samman alla ingredienser till dressingen.
  6. Varva blomkålsblandningen, koriander, solrosskott och färsk babyspenat i en stor, vid skål. Toppa med noriströssel och restan av sesamfröna. Servera med sötstark sojadressing.

Mer på grapevine.se

Det goda med vinet börjar redan vid skörden

Du vet hur det är. Normalt när du läser om vin så är texterna fyllda med superlativ om dofter och smaker. Så skulle vi också kunna göra, för den nya årgången av Lyngrove Pinotage är riktigt bra. Men, vi har något annat att berätta. Något betydligt viktigare. Och det handlar om hur innehållet är

Krustader med blåbärscrème och chèvre

Den här krustaden är en fest för såväl ögat som smaklökarna och gör garanterat succé på mingelpartyt. Själva blåbärscrèmen med getosten kan du med fördel göra dagen innan festen.