Blomkålsris med fräst shiitake och spenat

Antal 
4 portioner

Den här salladen ,med asiatiska smaker, går riktigt snabbt att blanda ihop eftersom den involverar väldigt lite tillagning. Receptet är hämtat ur Therese Elgquists kokbok "The new green salad" (Bonnier Fakta).

Recept: Therese Elgquist Bild: Fanny Hansson
Taggar 
Utskrift
Ingredienser

Grön bas
1 stort blomkålshuvud
100 g shiitakesvamp
1 förp stora vita bönor (ca 230 g avrunna)
250 g gröna sojabönor
1 liten förpackning majskorn (ca 280 g avrunna)
1 röd chilifrukt
0,5 kruka koriander
0,5 dl oskalade sesamfrön
200 g ekologisk bladspenat
1 ekologisk lime, zest + 1 msk färskpressad limesaft
1,5 msk rapsolja

Sötstark sojadressing
1 dl tamari
1 msk sesamolja
1 msk risvinäger
1 tsk agavesirap
0,5-1 röd chilifrukt
0,5 klyfta vitlök
1 cm färsk ingefära

Topping
4 msk osötat noriströssel

Gör så här
  1. Ta bort blasten och riv blomkålen grovt på ett rivjärn, eller med ”rivmunstycket” i en mat-beredare. Lägg blomkålsriset i ett finmaskig sil. Koka upp en kastrull i vatten, häll vattnet över blomkålen och låt rinna av väl.
  2. Skär svampen i strimlor. Häll av och skölj de vita bönorna. Tina sojabönorna. Häll av majsen. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Finhacka koriandern.
  3. Rosta sesamfröna i en torr, het stekpanna tills de får en lätt gyllene färg. Häll över sesamfröna i en skål. Häll 1 msk rapsolja i den heta pannan och fräs svampen i ett par minuter tills den får fin färg. Tillsätt bladspenaten och låt fräsa hastigt tills den mjuknat något. Ställ åt sidan.
  4. Fräs majsen på hög värme i stekpannan i 1/2 msk rapsolja tills majsen får färg. Blanda ner limesaft, zest och koriandern. Ta av från plattan. Blanda försiktigt ihop blomkålsris, svamp- och spenatfräs, majsfräs, bönor, chili och det mesta av sesamfröna.
  5. Dela, ta bort frön och fröfäste och finhacka chilin. Skala och finhacka vitlök och ingefära. Blanda samman alla ingredienser till dressingen.
  6. Varva blomkålsblandningen, koriander, solrosskott och färsk babyspenat i en stor, vid skål. Toppa med noriströssel och restan av sesamfröna. Servera med sötstark sojadressing.

Mer på grapevine.se

Bredd & kvalitet

Maria Eriksson äger och driver Bistron och Hundfjället Bar & Grill. Bra mat för skidåkaren och något för alla smaklökar är parollen. Här kan man få alltifrån franskinspirerad bistromat och grillbuffé kvällstid till gofika, lunchbuffe med svensk husmanskost och Amerikanskinspirerad à la carte-

Hine Antique Xo Premier Cru

Premium cognac skapad av Georges Hine 1920

Blueberry Pancakes

Supersmarriga amerikanska brunchpannkakor.