Boeuf Bourguignon

Tid 
120 Minuter
Antal 
4 personer

En mustig fransk klassiker

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

0,8 kg högrev

2 msk smör
salt och peppar
2 stora morötter
1 gul lök
1,5 msk vetemjöl
4 dl rött vin
2,5 dl kalvbuljong (ca 1,5 msk
konc. fond blandat med vatten)
2 msk tomatpure
1 tsk torkad timjan och/eller
en handfull färsk
1 lagerblad
2 vitlöksklyftor
10 steklök
1 pkt bacon
200 g små champinjoner

Gör så här

1. Tärna och bryn köttet i omgångar i lite smör. Salta och peppra.

2. Slanta morötterna och skiva löken. Lägg i grytan tillsammans med köttet.

3. Häll på mjölet och rör om.

4. Häll på vin, buljong och tomatpuré. Lägg i timjan och lagerblad.

5. Pressa i vitlöksklyftorna. Koka upp och sänk sedan värmen.

6. Låt puttra på svag värme i 1,5 tim.

7. Skala löken. Klipp baconet i mindre bitar och stek dem.

8. Lägg baconet åt sidan men spara fettet och låt löken och champinjonerna stekas lite mjuka i fettet. Ställ åt sidan.

9. Lägg i bacon, champinjoner och lök när det återstår ca 5-10 minuter för grytan att bli klar. Smaka av med salt och peppar.

10. Servera med ris eller pressad potatis.

Mer på grapevine.se

Varför lufta vin?

Malin Rhodin är en av Grapevines sommelierer. Ett av hennes experttips är att lufta vinet för att få fram den ultimata smaken. Alla viner vinn er på luftning, även boxviner och vita viner. Äldre viner ska dock dekanteras istället för att luftas. Vad händer när man luftar vin? – När det tillförs

Black Tower Fruity White

Halvtorrt kult-vin som passar perfekt till heta eller mycket smakrika rätter med sting! tacos, indiskt och Thai till exempel!

Grönkålspesto

Kål-trenden är här för att stanna! Här är en superenkel pesto gjord på grönkål, citron, parmesan, vitlök och solrosfrön. För den som inte gillar anjovis, går det såklart att utesluta denna ingrediens.