Boeuf Bourguignon

Tid 
120 Minuter
Antal 
4 personer

En mustig fransk klassiker

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

0,8 kg högrev

2 msk smör
salt och peppar
2 stora morötter
1 gul lök
1,5 msk vetemjöl
4 dl rött vin
2,5 dl kalvbuljong (ca 1,5 msk
konc. fond blandat med vatten)
2 msk tomatpure
1 tsk torkad timjan och/eller
en handfull färsk
1 lagerblad
2 vitlöksklyftor
10 steklök
1 pkt bacon
200 g små champinjoner

Gör så här

1. Tärna och bryn köttet i omgångar i lite smör. Salta och peppra.

2. Slanta morötterna och skiva löken. Lägg i grytan tillsammans med köttet.

3. Häll på mjölet och rör om.

4. Häll på vin, buljong och tomatpuré. Lägg i timjan och lagerblad.

5. Pressa i vitlöksklyftorna. Koka upp och sänk sedan värmen.

6. Låt puttra på svag värme i 1,5 tim.

7. Skala löken. Klipp baconet i mindre bitar och stek dem.

8. Lägg baconet åt sidan men spara fettet och låt löken och champinjonerna stekas lite mjuka i fettet. Ställ åt sidan.

9. Lägg i bacon, champinjoner och lök när det återstår ca 5-10 minuter för grytan att bli klar. Smaka av med salt och peppar.

10. Servera med ris eller pressad potatis.

Mer på grapevine.se

Vinnare av boken "52 soppor"

I sista numret av Grapevine.se ( Nr.4 2015) skrev vi om en tävling, där vi delade ut kokboken "52 soppor" av Ylva Bergqvist. Vinnarna med de bästa motiveringarna till varför man ville få denna kokbok är nu utsedda. Grattis säger vi till: Birger Söderqvist, Stockholm Mia Ullestad, Högsäter Hans

Kyrö Juuri Rye

En "new make" gjord 100% råg!

Grillad ananas med kokosparfait

En mumsig efterrätt signerad mästerkocken Ludvig Brydolf