Bouillabaisse med rouille

Tid 
30 Minuter
Antal 
4 personer

Oh la la, fransk matlagningskonst när den är som bäst. Bouillabaisse betyder koka och sänka på franska och mot slutet sänks värmen på grytan, så att fisk och skaldjur behåller sin fina konsistens. ​

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

500 gr torskfilé
500 gr färska musslor, tvättas ordentligt
250 gr oskalade räkor
1 msk olivolja
2 gula lökar, grovhackade
1 morot
1-2 apelsiner
2 tsk fänkålsfrön
1 pkt saffran
1 röd chili
1 burk krossade tomater
2 dl vitt vin
1 l vatten
2 fiskbuljongtärningar
3 vitlöksklyftor, pressade eller finhackade
2 msk hackad persilja och timjan till servering

Rouille
2 skivor vitt bröd utan kanter
2 äggulor
1 vitlöksklyfta, pressad
2 dl rapsolja
1 pkt saffran
salt & peppar efter smak

Tips 

Rouille kan med fördel förberedas dagen innan. 

Gör så här

1. Häll olivoljan i en gryta eller stor kastrull på mediumvärme. Tillsätt den grovhackade gula löken och vitlöken, låt den fräsa tills den blir mjuk, ca 5 minuter.

2. Riv försiktigt av skalet på apelsinen. Lägg ner apelsinskal, fänkålsfrön, saffran och chili i grytan tillsammans med löken och låt puttra i ca 1 minut på svag värme.

3. Tillsätt sedan krossade tomater, vatten, fiskfond och vin och höj värmen. Koka upp såsen, den ska reduceras något så att den blir lite tjockare. Hit kan man förbereda grytan dagen innan om man vill. Smaka av med salt och peppar.

4. Lägg sedan ner de tvättade musslorna och låt de sjuda tills de öppnar sig. (Musslor som inte öppnar sig slängs). Tillsätt vinet och häll i torsken och sist av allt räkorna. Smaka av med salt och peppar.

5. Blötlägg brödet utan kanter i lite vatten. När det blivit mjukt kramas vattnet ur. Blanda brödmassan i en skål, med äggulor, vitlök och saffran. Vispa eller använd mixer/matberedare när oljan sen ska droppas ner. Smaka av med lite salt.

6. Servera gärna med en blandning av finhackad persilja och timjan på toppen. Mot slutet ska värmen sänkas så att fisk och skaldjur behåller en fin konsistens. Smaken förhöjs ytterliggare med en klick rouille på toppen.

Mer på grapevine.se

Smörgåstårtan 2.0

Den hade sin storhetstid under 70-talet och hamnade av någon anledning i skamvrån. Men nu har den har återfått en självklar plats på festbordet. Säg hej till den nya, moderna smörgåstårtan gjord av Haga bageriet i Stockholm. Smörgåstårta är den perfekta bjudmaten den både ser inbjudande ut och har

Conde de San Cristobal

Släpps på Systembolagets beställningssortiment den 5/11

Grillad entrecôte med äpplecoleslaw och rotfruktschips

Godast blir entrecôten på grillen, köttet är fettrikt och blir saftigt och gott.