Bräserad fläskfilé med balsamico

Tid 
60 Minuter
Antal 
4 personer

Bräsera innebär att man steker/kokar köttet med lite vätska. Detta gör att smakerna koncentreras i den lilla mängd vätska som finns. Köttet blir dessutom extra mört och saftigt.

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

ca 700 g hel fläskfile

salt och peppar
1,5-2 dl vatten

Balsamicosås:
1 schalottenlök
1 morot
1 palsternacka
3 msk råsocker
2 dl balsamico
2 dl rött vin
2 msk kalvfond
salt och peppar

Tips 

Fläskfilén kan enkelt bytas ut mot Quornfilé

Gör så här

1. Sätt ugnen på 100 grader.

2. Salta och peppra filén. Bryn den runtom.

3. Häll på vattnet. Lägg över filén och vattnet i en ugnsform. Ställ in i ugnen med en ugnstermometer. Låt bräsera till 70 grader (det tar ca en halvtimme).

4. Ta ut filén, salta och peppra och lägg i folie att vila i fem minuter.

Balsamicosås:

1. Hacka löken. Skär morot och palsternacka i mindre bitar.

2. Stek i lite smör tills de mjuknat. Häll på sockret och rör om tills det smält.

3. Häll på balsamico, vin och fond. Låt koka ihop i ca 20 minuter.

4. Sila av och reducera såsen. Smaka av med salt och peppar.

5. Servera tunna skivor av köttet med såsen. Lite goda lättkokta grönsaker, som broccoli eller gröna bönor passar bra till.

Mer på grapevine.se

Vårmiddag med nordiska smaker

När det drar ihop sig till påsk och andra vårliga högtider brukar vi duka fram sill. Överraska med en ny variant – matjessillsallad med snaps i form av fatlagrad finsk gin. Bjud sedan på lamm, primörer och ett kryddigt rött vin.

Tommasi Fiorato Recioto della Valpolicella

Rött, sött och gott till ost samt dessert!

Laxsoppa

En soppa värmer fint under småkyliga kvällar.