Bräserad fläskfilé med balsamico

Tid 
60 Minuter
Antal 
4 personer

Bräsera innebär att man steker/kokar köttet med lite vätska. Detta gör att smakerna koncentreras i den lilla mängd vätska som finns. Köttet blir dessutom extra mört och saftigt.

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

ca 700 g hel fläskfile

salt och peppar
1,5-2 dl vatten

Balsamicosås:
1 schalottenlök
1 morot
1 palsternacka
3 msk råsocker
2 dl balsamico
2 dl rött vin
2 msk kalvfond
salt och peppar

Tips 

Fläskfilén kan enkelt bytas ut mot Quornfilé

Gör så här

1. Sätt ugnen på 100 grader.

2. Salta och peppra filén. Bryn den runtom.

3. Häll på vattnet. Lägg över filén och vattnet i en ugnsform. Ställ in i ugnen med en ugnstermometer. Låt bräsera till 70 grader (det tar ca en halvtimme).

4. Ta ut filén, salta och peppra och lägg i folie att vila i fem minuter.

Balsamicosås:

1. Hacka löken. Skär morot och palsternacka i mindre bitar.

2. Stek i lite smör tills de mjuknat. Häll på sockret och rör om tills det smält.

3. Häll på balsamico, vin och fond. Låt koka ihop i ca 20 minuter.

4. Sila av och reducera såsen. Smaka av med salt och peppar.

5. Servera tunna skivor av köttet med såsen. Lite goda lättkokta grönsaker, som broccoli eller gröna bönor passar bra till.

Mer på grapevine.se

Cooking Distilled 1

De kryddar med sprit! Visste du att barskåpet kan tillföra nya smaker i maten och lyfta dina rätter till en ny nivå? Bakom projektet Cooking Distilled och framför kameran står kocken Ludvig Brydolf och regissören Niklas Gunnarsson som delar passionen för mat. Ludvig och Niklas fann varandra när de

Domaine Du Clos De Sixte Lirac

Ekologiskt, fylligt och smakrikt vin från Rhônedalen