Charlotte med vit chokladmousse, citron och ingefära

Utskrift
Ingredienser

MOUSSE

6 dl vispgrädde
5 äggvitor
250 gram vit choklad rivet skal från 1 citron (gärna ekologisk)
1 msk citronsaft
6 tsk gelatinpulver 6 msk kallt vatten

KAKA

400 gram savoiardikex
3 tsk ingefärsextrakt (alternativt citronsaft)
2,5 dl vatten

DEKORATION

170 g hackad vit choklad, kanderad ingefära, vackra ätbara blommor

 
Tips 

Om du vill göra en ännu lyxigare variant av kakan, doppa kexen i champagnen i stället. Då intensifieras smakerna ännu mer och blommar ut på ett fantastiskt sätt.

Gör så här

Förbered en springform på 23 cm i diameter. Blanda vatten och ingefärsextrakt, doppa sedan savoiardikexen lite lätt i lagen, ett i taget. Ställ kexen tätt längs formen, pressa försiktigt ihop dem så kakan blir ”tät”. Täck även botten med doppade kex. Vispa äggvitorna hårt och tillsätt citronsaften droppvis. Rör ut gelatinpulver med det kalla vatten. Låt stå 5 till 10 min. Häll 1 dl grädde i en kastrull, bryt ner chokladen och smält den på låg värme. Tillsätt gelatinmassan, som kan ha stelnat lite, och rör sakta men noga tills allt smält och chokladblandningen är helt slät. Vispa 5 dl grädde fluffigt men inte för hårt. Vänd ner äggvitorna i grädden, och fortsätt sedan att försiktigt vända ner choklad- och gelatinblandningen. Se till att allt blandas ordentligt, men rör inte för hårt. Häll i moussen så den täcker formen till hälften. Varva med ett nytt lager savoiardikex och fyll på med mousse ända upp. Täck försiktigt kakan med plastfolie och låt stå i kylskåp i minst 6 timmar. När det är dags att servera, dekorera kakan med grovt hackad vit choklad och strö över med kanderad ingefära och ätbara blommor. Servera med ett glas kallt Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut.

 

Mer på grapevine.se

Välkommen till Grapevine.se

Grapevine.se är en plats för dig som gillar att kombinera god mat och dryck. Här hittar du goda recept, dryckestips, reportage, en stor portion kulinär kunskap och mycket mer. Vi tror att kärleken till smaker blir större ju fler man delar den med. Därför hoppas vi att du hittar inspirationen här på

Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut NV

En förstaklassig champagne med fin mousse och lång behaglig eftersmak. ​

Miniburgare med mozzarella, basilika och senapsmajo

Mumsiga och rökiga burgare i miniformat, så kallade ”sliders”. Så goda att du lätt kan sluka flera stycken.