Chèvre- och olivfylld lammstek

Tid 
2 Timmar
Antal 
4 personer
Ugn 
200°

Lammstek är en festlig rätt som med olika kryddningar och fyllningar förvandlas till en smakfest.

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

1 1/2 kg urbenad lammstek

3 vitlöksklyftor
olivolja
flingsalt
nymalen svartpeppar
några kvistar
färsk rosmarin, hackad
300 g chèvre
1 dl svarta oliver
1 dl crème fraiche

Tips 

Andra goda fyllningar till lammsteken är; fetaost och tomat, äpplen, rucola eller färska örter.

Gör så här

1. Banka till köttet så gott det går. Skala och skär vitlöksklyftorna i smala stickor. Skär små snitt i köttet och peta in vitlöksbitarna. Gnid in steken med olivolja, salt, peppar och rosmarin.

2. Ta bort det vita ”skalet” på osten. Mixa innanmätet med oliver och crème fraiche. Fördela blandningen i mitten av steken och bind sedan ihop alltsammans med steksnöre eller nät.

3 Sätt in steken mitt i ugnen i 200 grader till cirka 65 graders innertemperatur (cirka 1 1/2 timme). Linda in köttet i smörpapper och låt vila en stund före servering. Servera med en krämig potatisgratäng.

Mer på grapevine.se

Cooking Distilled 3

I avsnitt nummer tre lagar matlagningsduon Ludvig Brydolf och Niklas Gunnarsson en himmelskt god efterrätt med smak av Islay Whisky. Du hittar även receptet här på Grapevine.se Missa inte deras matlagning, prenumerera enkelt på deras YouTubekanal och håll dig uppdaterad.

Hine Antique Xo Premier Cru

Premium cognac skapad av Georges Hine 1920

Bouillabaisse med rouille

Oh la la, fransk matlagningskonst när den är som bäst. Bouillabaisse betyder koka och sänka på franska och mot slutet sänks värmen på grytan, så att fisk och skaldjur behåller sin fina konsistens. ​