Chèvre- och olivfylld lammstek

Tid 
2 Timmar
Antal 
4 personer
Ugn 
200°

Lammstek är en festlig rätt som med olika kryddningar och fyllningar förvandlas till en smakfest.

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

1 1/2 kg urbenad lammstek

3 vitlöksklyftor
olivolja
flingsalt
nymalen svartpeppar
några kvistar
färsk rosmarin, hackad
300 g chèvre
1 dl svarta oliver
1 dl crème fraiche

Tips 

Andra goda fyllningar till lammsteken är; fetaost och tomat, äpplen, rucola eller färska örter.

Gör så här

1. Banka till köttet så gott det går. Skala och skär vitlöksklyftorna i smala stickor. Skär små snitt i köttet och peta in vitlöksbitarna. Gnid in steken med olivolja, salt, peppar och rosmarin.

2. Ta bort det vita ”skalet” på osten. Mixa innanmätet med oliver och crème fraiche. Fördela blandningen i mitten av steken och bind sedan ihop alltsammans med steksnöre eller nät.

3 Sätt in steken mitt i ugnen i 200 grader till cirka 65 graders innertemperatur (cirka 1 1/2 timme). Linda in köttet i smörpapper och låt vila en stund före servering. Servera med en krämig potatisgratäng.

Mer på grapevine.se

Bagarbarn

Han är fransk bagare, konditor, surdegsmissionär, sommarpratare, tv-kock, matdebattör, bloggare, föreläsare och författare. Vi träffar Sébastien Boudet för att höra mer om hans bakgrund, miljöengagemang och nya kokbok. Sébastien Boudet sippar på sitt gröna te. Vi har träffats på ett café för att

Barceló Gran Añejo

Känd sedan länge, ny hos oss! Finns i två storlekar, 35 cl och 70 cl.

Parmesangratinerad aubergine

En klassisk italiensk vegetarisk rätt. Här är den förenklad med färdig tomatsås.