Citronrisotto med halstrade pilgrimsmusslor

Antal 
4 portioner

Underbart god och elegant rätt. Oavsett om du väljer att servera den som lättare varmrätt eller i mindre portion som förrätt så är det självklara sällskapet ett glas Beaumont Champagne.

Recept: Liselotte Forslin Bild: Mattias Södermark
Utskrift
Ingredienser
1 stor bananschalottenlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 dl olivolja
350 g arborioris
2 dl torrt vitt vin
12 dl varm grönsaksbuljong
2 msk god olivolja
2 dl parmesanost, riven
1 ekologisk citron, skalet rivet
flingsalt och nymalen svartpeppar
 
Gremolata
2 vitlöksklyftor, rivna
1/2 kruka persilja, finhackad
1 ekologisk citron, skalet rivet
1 dl olivolja
1 krm salt
 
Pilgrimsmusslor

12 färska eller frysta pilgrimsmusslor (tinade på hushållspapper)
olivolja till stekning
flingsalt och nymald svartpeppar

 
Till servering
200 g sugar snaps
1 knippe sparris
4 msk flagad mandel
Gör så här
  1. Börja med gremolatan. Blanda vitlök och persilja, med citronskalet, oljan och salt. Låt stå på köksbänken medan du lagar resten.
  2. Fräs lök och vitlök i oljan i en stor kastrull så att den blir blank.
  3. Häll i riset och höj värmen. Fräs under omrörning tills det blir glansigt.
  4. Häll i vinet och låt det sjuda under omrörning tills det har kokat in i riset.
  5. Sänk värmen. Tillsätt lite buljong i taget under omrörning. Börja med ett par dl och tillsätt sedan 1 dl i taget när vätskan har kokat in. Det tar 20–25 min. Rör hela tiden.
  6. Om risotton blir för tjock så tillsätt mer buljong. Får den stå så tjocknar den.
  7. Rör i lite mer olivolja, parmesan och citronskal. Smaka av med salt och peppar.
  8. Torka av pilgrimsmusslorna och fräs dem hastigt i lite olja, ca 1 min på var sida så att de får lite färg. Salta och peppra.
  9. Sjud sugar snapsen i ca 1 min. Ta upp och droppa över lite olja och flingsalt. 
  10. Bryt av den nedersta torra delen på varje sparris och släng. Dela tjocka sparrisar på längden och fräs dem hastigt i lite olja. Salta lätt.
  11. Rosta den flagade mandeln så att den får lite färg.
  12. Lägg upp lite risotto på varje tallrik, toppa med musslor, sugar snaps, sparris och flagad mandel. Droppa på lite gremolata och dra ett par varv med pepparkvarnen.

Mer på grapevine.se

Italien i Sälen

Alldeles vid högfjällets fot, i ett pittoreskt men ganska oansenligt svart trähus öppnar sig ett gastronomiskt paradis för den som älskar att avnjuta Italien på tallrik och – inte minst - i glas. Välkommen till Appetito! Oavsett du söker det är italienska köket, dess viner eller en härlig måltid

Beaumont des Crayères Fleur de Prestige Brut 2006

Årgångschampagne till ett unikt pris

Ärtröra

En smakrik röra gjord på ärtor som med fördel kan bytas ut mot sojabönor.