Citronsorbet med bubbel och anisflarn

Tid 
35 Minuter
Antal 
4 personer

En mycket enkel men raffinerad dessert. Flarnen lyfter sorbeten till nya höjder och kan göras en dag i förväg.

Recept: Liselotte Forslin Bild: Matilda Lindeblad
Utskrift
Ingredienser

1/2 liter citronsorbet
2 dl champagne eller mousserande vin

Anisflarn
100 g smör
1 tsk lätt mortlade anisfrön
3 dl havregryn
1 ägg
1 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 krm salt

Till garnering
florsocker

Gör så här
  1. Börja med flarnen. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smält smöret tillsammans med anisen i en kastrull.
  3. Rör ner havregrynen och ta bort kastrullen från värmen.
  4. Vispa ägg och socker poröst.
  5. Rör i havregrynsblandningen samt mjöl, bakpulver och salt.
  6. Lägg 1 msk av smeten på bakpappersklädda plåtar med 3 cm avstånd.
  7. Grädda cirka 6–7 min tills de är gyllene. Låt svalna och pudra dem med florsocker.
  8. Skeda upp sorbeten i fyra vida glas eller skålar.
  9. Häll försiktigt vinet runtom vid servering. Ät direkt med flarnen till.

Mer på grapevine.se

Vin till fisk och skaldjur?

Skaldjur är lite speciellt, här råder sötma fast man ofta förknippar havets läckerheter med sälta. Köttet i sig har nämligen en viss sötma. Därför passar mousserande, vitt eller rosévin av typen ”friskt och fruktigt”. Exempel på sådana viner är Gancia Prosecco Brut (mousserande), Chablis l’

Tommasi Poggio al Tufo Rompicollo

Intensivt rubinröda Rompicollo, med välbalanserad smak fick fina recensioner i det internationella vinmagasinet Wine Spectator

Pizza rossa e bianca

Pizza med prosciutto och mozzarella

4 pizzor

1 pizzadeg för 4 pizzor