Cowboy steak med ramslökssmör, grillad sparris och eldad broccoli

Antal 
3-6
Utskrift
Ingredienser

​Cowboy steak

  • 1 entrecote på ben (ca 1 kg)

  • salt och peppar

Eldad broccoli

  • 2 broccolihuvuden

  • olivolja

  • färsk timjan (små plockade blad)

  • salt

Ramslökssmör

  • 500 g smör, rumstempererat
  • 2 dl ramslök, hackad

  • 2 citroner, saften, några droppar

  • worcestershiresås

  • salt och peppar

Grillad sparris med brynt smör

  • 500 g grön sparris
  • 50 g smör
  • salt
  • parmesan

Rostad vit sparris med brynt smör

  • 12 vita sparrisar
  • 50 g smör
  • 1 citron
  • salt och socker
Tips 

3 köttips från Henning Kvick

Fett bär smak, välj kött med mycket marmorering och ta inte bort fettkappan. Den ger köttet mer smak och saftighet.

Köp kött som börjar närma sig bäst-före-datumet i butiken, då är det som bäst!

Ta ut köttet du ska tillaga en bra stund innan. Är det större köttbitar kan det gärna få ligga i rumstemperatur ett par timmar. Kallt kött tar längre tid att tillaga.

Gör så här

Cowboy steak

Ta ut köttet från kylen ca 2 timmar innan du ska grilla. Se till att få en hög temperatur på grillen, när kolen är grå runt om kan du lägga på köttet. Köttet ska gå klart genom att stekas i ugnen, så ställ in den på 120 grader. Torka köttet torrt med hushållspapper. Salta ganska rikligt precis innan du lägger köttet på grillen. Grilla ca 1–2 minuter på varje sida, tills köttet fått en krispig grillyta. Lyft bort köttet och lägg det på en plåt, krydda med nymald peppar. Ställ in köttet i ugnen och låt det stekas tills du får önskad innertemperatur (använd en köttermometer för att hålla koll på graderna. Henning rekommenderar en innertemperatur på 51–54 grader). Ta sedan ut köttet och låt det vila i ca 15 minuter. Lägg det på grillen igen en kort stund, cirka 30 sekunder på varje sida, för att få upp yttertemperaturen. Servera med ramslökssmör, grillad sparris, eldad broccoli och en tomatsallad.

Eldad broccoli

Plocka broccoli i små buketter, lägg i en trådsil och rosta över öppen eld i 1–2 minuter. Lägg broccolin en skål och ringla över lite olja, salta och strö över färska timjanblad.

Ramslökssmör

Pressa ut saften från citronerna och mixa alla ingredienser i en mixer. Smaka av med salt och peppar. Ställ smöret i kylen tills det ska serveras.

Grillad sparris med brynt smör

Bryn smöret i en stekpanna på medelhög värme, när du känner en nötig doft är det färdig (men var försiktig så du inte bränner smöret). Grilla sparrisen så att den får en fin färg, men inte för länge – den ska ha lite tuggmotstånd. Lägg den på ett fat, ringla över det brynta smöret och hyvla över lite parmesan.

Rostad vit sparris med brynt smör

Sätt ugnen på 225 grader. Skala sparrisen ordentligt och skär bort roten. Lägg sparrisen i en ugnssäker form och strö på lite salt och socker. Bryn smöret och häll över sparrisen. Dela citronen och lägg bredvid. Låt stå i ugnen i ca 12 minuter eller tills sparrisen har fått en fin gyllene färg. Pressa den bakade citronen över sparrisen och servera. Serverar du den här rätten till en vegetarian, komplettera gärna med skivor av gulbetor som du förkokat en stund innan du lägger dem på grillen, och smörstekt svartkål med hyvlad parmesan.

Mer på grapevine.se

Tacofiesta

Vänner på middag eller festligt fredagsmys? Bjud på tacofiesta – en kväll med stil och hetta! Låt gästerna njuta av hemlagad het texmex, halvtorrt vitt vin eller varför inte en kall öl och miniflaskor med premiumtequila? Tacos är fredagsmat när den är som bäst. Det är mycket gott, festligt och

Angostura 5 YO

Rom med en djup karaktär

Baconlindad halloumi

Ett salt och gott litet tilltugg som passar extra bra till en kall öl. Perfekt på festen eller som egengjort snacks till tv-soffan.