Entrêcote med citrusglaze och primörer

Tid 
40 Minuter
Antal 
4 personer

Här är inspirationen hämtad ur den amerikanska BBQ-traditionen där man penslar på glaze på köttet efter det fått en fin grillyta.

Recept: Mattias Larsson Bild: Mattias Södermark
Utskrift
Ingredienser

4 skivor entrêcote, ca 1 kg

250 g grön färsk sparris
350 g kokta färskpotatisar
8 salladslökar
olivolja
salt och svartpeppar

Kryddig citrusglaze:
1 apelsin
1 citron
1 lime
150 g muscovadosocker
1 msk finhackad chipotle
½ stjärnanis
salt

Tips 

Citrusglaze fungerar lika bra till kyckling.

Gör så här

1. Finriv hälften av det yttersta skalet från apelsinen, citronen och limen. Pressa alla citrusfrukter och häll upp juicen i en kastrull tillsammans med muscovadosocker, chipotle och stjärnanis. Koka ca 5 minuter tills ca 2 dl återstår.
Sila glazen, blanda ner citrusskalet och smaka av med salt. Låt svalna.

2. Ansa sparrisen och salladslökarna. Vänd potatis, salladslök och sparris i lite olivolja och salt.

3. Värm grillen till högsta temperatur.

4. Pensla entrecoten med olivolja. Salta och peppra. Grilla entrecoten på direkt värme ett par minuter på varje sida tills innertemperaturen är ca 50°C. Låt köttet vila i 5 minuter och pensla därefter med glazen.

5. Grilla grönsakerna på direkt värme ca 5 minuter till en fin grillad yta.

6. Servera de nygrillade grönsakerna på ett fat tillsammans med den grillade entrecoten.

Mer på grapevine.se

Vad är egentligen tanniner?

Svar: Tanniner är ett ämne i vinet som i normala fall kommer från vindruvans skal. Tanniner kallas även för garvsyra och är det som ger vinet dess strävhet. Tanninerna kan även komma från stjälkarna eller kärnorna och smaken blir då mer bitter än sträv. Tanniner ger vinet komplexitet, förstärker

Tommasi Monte Croce Passito Bianco

Gott till ost och dessert!

Pizza bianco med ostkräm och svamp

Pizza bianco är helt enkelt en pizza utan tomatsås. Här har vi i stället en citrondoftande ostkräm som vi toppat med härlig svamp. Vill du inte göra pizzadeg så brukar man kunna köpa färdig deg på pizzerior.