Entrecôte med sardell- och olivsmör, fylld tomat och vitlöksstekt grönt

Få saker är så gott som en fin grillad entrecote och ett glas rött vin. Här serverar vi köttbiten med ett gott och lite salt kryddsmör och fräscha tillbehör.

Recept: Liselotte Forslin Bild: Mattias Södermark
Utskrift
Ingredienser

4 portioner
700 g entrecôte i 4 skivor, rumsvarma
flingsalt och nymald svartpeppar

Sardell- och olivsmör
100 g smör
2 sardellfiléer
10 urkärnade oliver av god kvalitet

Gratinerade tomater
8 tomater
2 skivor surdegsbröd, utan kanter
3 vitlöksklyftor, skalade
1 dl färska örter, t ex oregano, persilja
1 dl kapris
3 msk pinjekärnor
1 dl finriven parmesan
2 msk olivolja
flingsalt och nymald svartpeppar

Vitlöksstekt spenat och sparrisbroccoli
1 ask sparrisbroccoli, ca 200 g
2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
200 g spenat
olivolja till stekning
flingsalt och nymald svartpeppar
 

Gör så här
  1. Hacka sardellerna och oliverna och rör ihop med smöret. Låt det stå kallt.
  2. Sätt ugnen på 225°.
  3. Skär av ett lock på tomaterna. Gröp ur och släng kärnhuset. Lägg tomaterna upp och ner på ett hushållspapper för att rinna av.
  4. Smula eller tärna brödet fint.
  5. Hacka vitlöken tillsammans med örterna.
  6. Blanda med kapris, pinjekärnor, brödsmulor och parmesan.
  7. Fyll tomaterna med blandningen. Droppa över lite olja. Salta och peppra lätt.
  8. Sätt tomaterna i en ugnsform. Gratinera i ca 10–15 min tills tomaterna fått lite färg.
  9. Låt tomaterna vila medan du gör grönsakstillbehöret och grillar köttet.
  10. Hetta upp lite olja i en panna och stek sparrisbroccolin så den får färg och mjuknar lite. Ta upp och lägg åt sidan.
  11. Stek spenaten mjukt i vitlök. Blanda i sparrisbroccolin. Salta och peppra.
  12. Grilla köttet ca 3–4 min på var sida. Salta och peppra och servera med tillbehören.

Mer på grapevine.se

João P. Ramos- en näsvis vinlegend

João P. Ramos har alltid gått sin egen väg. Han kommer från en konstnärlig familj, men valde själv att studera agronomi. Och när grannarna gjorde enklare bordsvin, satsade han på kvalitet. Resultatet blev en framgångssaga. Och allt verkar hänga på hans näsa… João P. Ramos är färgblind men har ett

Black Tower Delicious Rosé

Alkoholfritt rosévin

Grillbakad sötpotatis med feta-lime-chilikräm

Underbar smakexplosion i munnen! Du kan äta dem som de är med en god sallad eller servera dem till grillat kött eller kyckling.