Entrecôte med sardell- och olivsmör, fylld tomat och vitlöksstekt grönt

Få saker är så gott som en fin grillad entrecote och ett glas rött vin. Här serverar vi köttbiten med ett gott och lite salt kryddsmör och fräscha tillbehör.

Recept: Liselotte Forslin Bild: Mattias Södermark
Utskrift
Ingredienser

4 portioner
700 g entrecôte i 4 skivor, rumsvarma
flingsalt och nymald svartpeppar

Sardell- och olivsmör
100 g smör
2 sardellfiléer
10 urkärnade oliver av god kvalitet

Gratinerade tomater
8 tomater
2 skivor surdegsbröd, utan kanter
3 vitlöksklyftor, skalade
1 dl färska örter, t ex oregano, persilja
1 dl kapris
3 msk pinjekärnor
1 dl finriven parmesan
2 msk olivolja
flingsalt och nymald svartpeppar

Vitlöksstekt spenat och sparrisbroccoli
1 ask sparrisbroccoli, ca 200 g
2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
200 g spenat
olivolja till stekning
flingsalt och nymald svartpeppar
 

Gör så här
  1. Hacka sardellerna och oliverna och rör ihop med smöret. Låt det stå kallt.
  2. Sätt ugnen på 225°.
  3. Skär av ett lock på tomaterna. Gröp ur och släng kärnhuset. Lägg tomaterna upp och ner på ett hushållspapper för att rinna av.
  4. Smula eller tärna brödet fint.
  5. Hacka vitlöken tillsammans med örterna.
  6. Blanda med kapris, pinjekärnor, brödsmulor och parmesan.
  7. Fyll tomaterna med blandningen. Droppa över lite olja. Salta och peppra lätt.
  8. Sätt tomaterna i en ugnsform. Gratinera i ca 10–15 min tills tomaterna fått lite färg.
  9. Låt tomaterna vila medan du gör grönsakstillbehöret och grillar köttet.
  10. Hetta upp lite olja i en panna och stek sparrisbroccolin så den får färg och mjuknar lite. Ta upp och lägg åt sidan.
  11. Stek spenaten mjukt i vitlök. Blanda i sparrisbroccolin. Salta och peppra.
  12. Grilla köttet ca 3–4 min på var sida. Salta och peppra och servera med tillbehören.

Mer på grapevine.se

Vinnare utsedd i Angostura® Global Cocktail Challenge

I Port-of-Spain Trinidiad söndagen den 7 februari 2016, kom världens främsta bartenders att tävla om 10 000 amerikanska dollar och den prestigefulla titeln och jobbet som Angostura® Global Brand Ambassador. Det var den åttonde gången som Angostura höll sin Angostura® Global Cocktail Challenge! Varje finalist har kämpade sig igenom hård konkurrens, totat 287 tävlande från 36 olika länder, där de bästa gick vidare till den stora Globala finalen i Trinidad och Tobago.

Vila Santa Syrah

Elegant och mjukt vin med fina tanniner och ett härligt, bestående avslut.

Hjortfilé med rökig rostad pumpa & honungsglaserade svartrötter

Hjort är ett gott och fint kött, men du kan också använda filé av annat vilt eller nöt till denna eleganta rätt med smakrika moderna tillbehör.