Färserad vaktel med portvinskokta fikon och karljohansvamprisotto

Tid 
1 Timma
Antal 
4 personer
Ugn 
145°

Lyxa till det med vaktel till huvudrätt ackompanjerad av portvinskokta fikon och en krämig karljohansvamprisotto.

Recept: Görgen Jönsson Bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

Färserad vaktel
2 st urbenade vaktlar
100 gram kycklinglever
1 dl vispgrädde
100 g kalvfärs
Timjan
Salt och peppar
1 dl stekt karljohansvamp

Portvinskokta fikon
4 st färska fikon
2 dl portvin
1 dl vatten
1 msk socker

Karljohansvamprisotto
1 dl tärnad karljohansvamp
2 dl Avorioris
1 schalottenlök
1 + 1 msk smör
1 dl vitt vin
4-5 dl kycklingfond
1 dl färskriven parmesanost
Salt och peppar

Gör så här

1. Vaktel: Kör kycklinglever, kalvfärs, vispgrädde, timjan och svamp i matberedare och smaka av med salt och peppar. Fyll vaktel med färsen och stek i 145°C i ugn tills kärntemperaturen är ca 60°C. Kan göras i förväg och innan servering brynas i stekpanna och ösas med smör så den blir varm igen.

2. Portvinskokta fikon: Koka först ihop portvin och vatten. Lägg i fikon och låt koka upp igen. Låt fikonen svalna i lagen. Dela vid servering och värm upp dem i lagen. Slå gärna på lite av avkoket på vakteln vid servering.

3. Karljohansvamprisotto: Hacka löken fint och bryn med smör och svamp, tillsätt riset och stek försiktigt någon minut. Slå på vinet och lite fond. Koka sakta i ca 20 minuter och späd med fonden lite under tiden så att den sugs upp av riset. Avsluta med att salta och peppra och rör slutligen ner sista smöret och parmesanosten. Rosta lite hyvlade matkastanjer i ugnen som garnering.

Mer på grapevine.se

Vin till marulk?

Hej! Jag gillar era recept och blir riktigt inspirerad varje gång ett nytt nummer av tidningen Grapevine landar i brevlådan. Nu till min fråga. Jag har hittat ett recept med marulk, jordärtskockspuré och kantareller som skulle passa bra vid finare middagsbjudningar. Därför undrar jag vilket vin som

Stekt hälleflundrafilé med svamprisotto

Hälleflundra kan nog vara den lyxigaste fisken av alla. Här serverad med krämig risotto, picklade rotfrukter och små salta chips av parmaskinka.