Färserad vaktel med portvinskokta fikon och karljohansvamprisotto

Tid 
1 Timma
Antal 
4 personer
Ugn 
145°

Lyxa till det med vaktel till huvudrätt ackompanjerad av portvinskokta fikon och en krämig karljohansvamprisotto.

Recept: Görgen Jönsson Bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

Färserad vaktel
2 st urbenade vaktlar
100 gram kycklinglever
1 dl vispgrädde
100 g kalvfärs
Timjan
Salt och peppar
1 dl stekt karljohansvamp

Portvinskokta fikon
4 st färska fikon
2 dl portvin
1 dl vatten
1 msk socker

Karljohansvamprisotto
1 dl tärnad karljohansvamp
2 dl Avorioris
1 schalottenlök
1 + 1 msk smör
1 dl vitt vin
4-5 dl kycklingfond
1 dl färskriven parmesanost
Salt och peppar

Gör så här

1. Vaktel: Kör kycklinglever, kalvfärs, vispgrädde, timjan och svamp i matberedare och smaka av med salt och peppar. Fyll vaktel med färsen och stek i 145°C i ugn tills kärntemperaturen är ca 60°C. Kan göras i förväg och innan servering brynas i stekpanna och ösas med smör så den blir varm igen.

2. Portvinskokta fikon: Koka först ihop portvin och vatten. Lägg i fikon och låt koka upp igen. Låt fikonen svalna i lagen. Dela vid servering och värm upp dem i lagen. Slå gärna på lite av avkoket på vakteln vid servering.

3. Karljohansvamprisotto: Hacka löken fint och bryn med smör och svamp, tillsätt riset och stek försiktigt någon minut. Slå på vinet och lite fond. Koka sakta i ca 20 minuter och späd med fonden lite under tiden så att den sugs upp av riset. Avsluta med att salta och peppra och rör slutligen ner sista smöret och parmesanosten. Rosta lite hyvlade matkastanjer i ugnen som garnering.

Mer på grapevine.se

Rustikt i vinkällarnas dal

På besök i Verona och Valpolicella får du njuta av ett kök med smakrika korvar, mustiga grytor och handgjord pasta. Exempelvis gnocchi, som är något av ett hantverk. Allt serverat med de mest välsmakande av viner. Naturen i provinsen Verona, öster om Gardasjön, är bergig och känd för sitt jordbruk

La Strada

Andra generationens vinmakare tar en ny väg med La Strada

Spenatsallad med yoghurt

Krämig frisk spenatröra som passar perfekt att servera till  grillade kötträtter. Receptet är hämtat ur persiska restaurangen Shahrzads kokbok Mammas persiska kök.